Nu mai consuma orezul după ce l-ai ţinut în frigider! Motivul pentru care trebuie aruncat imediat după gătire
Dacă ai ținut orez la frigider, mai ales pentru câteva zile, după ce l-ai gătit, renunță să-l mai consumi. Specialiștii în domeniul nutriției spun că în astfel de cazuri preparatul trebuie aruncat imediat. Prezintă un pericol iminent. Te poți îmbolnăvi grav, dacă nu ești atent la acest detaliu.
Toate tipurile de orez prezintă această bacterie periculoasă
Orezul este unul dintre produsele alimentare ușor de gătit, mai ales dacă ești în criză de timp. Nu ai nevoie de prea multe ingrediente pentru a-l transforma într-un preparat sățios. Se poate consuma imediat, însă nu rezistă în condiții de temperaturi scăzute.
Indiferent de tipul de orez despre care este vorba, produsul poate să prezinte spori de bacterie Bacillus cereus, responsabilă pentru unele afecțiuni gastro-intestinale, cum ar fi vărsăturile sau diareea. Acești spori nu mor când orezul este gătit, fiind rezistenți la temperaturile ridicate.
De ce nu este bine să consumi orezul păstrat la frigider chiar și câteva zile
După ce orezul a fost gătit, multe gospodine au obiceiul de a-l păstra la frigider pentru a putea fi consumat o perioadă mai lungă de timp. Produsul alimentar însă, intră în zona de pericol nutritiv în astfel de circumstanțe. Între 4 și 60 de grade Celsius, bacteria Bacillus cereus se reproduce rapid.
În fiecare an, zeci de mii de cazuri de toxiinfecție alimentară sunt raportate doar în Statele Unite ale Americii, din cauza bacteriei Bacillus cereus, potrivit specialiștilor în domeniul sănătății.
Cel mai mare pericol este raportat atunci când orezul este lăsat la temperatura camerei timp de minimum o oră, după ce a fost scos din mediul rece al frigiderului. În circumstanțele date, sporii bacteriilor se pot înmulți foarte mult, spun experții în siguranța alimentară.
Care este verdictul specialiștilor în nutriție privind orezul gătit și păstrat la rece
Dacă mănânci orezul imediat după ce a fost gătit, nu riști să te confrunți cu probleme de sănătate. Stările de rău și îmbolnăvirea sunt cel mai des raportate în cazul persoanelor care au consumat orez după ce alimentul a stat timp de câteva ore la temperatura camerei.
În situațiile în care orezul este păstrat câteva zile după ce a fost gătit și apoi consumat, îmbolnăvirea este mai mult decât sigură. Dacă orezul a stat două ore la temperatura camerei sau o oră la 32 de grade Celsius ar trebui aruncat, spun specialiștii de la Food Network.
Unele voci recomandă congelarea orezului. Se spune că poate fi încorporat cu ușurință într-o porție de mâncare sau să fie folosit pentru a completa o rețetă, dacă este congelat în forma gătită, apoi reîncălzit. Specialiștii nu recomandă nici această metodă.