Nu mai arunca niciodată cafeaua care a rămas în filtru sau în ibric. Ce să faci cu ea, de fapt

de: Stan Nicu
31 01. 2023

Sute de tone de zaț de cafea ajung zilnic în canalizările de pe tot mapamondul. Foarte puțini oameni știu că zațul de cafea poate fi refolosit. Astfel, nu mai arunca niciodată cafeaua care a rămas în filtru sau în ibric. Ce să faci cu ea, de fapt.

Zațul de cafea poate fi refolosit. La ce este bun

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Dacă obișnuiești să bei regulat cafea, cu siguranță ai observat că se strânge o grămadă de zaț.

Ei bine, trebuie să știți că trecerea timpului îi afectează foarte mult aroma. În plus, contactul cu aerul face ca procesul de oxidare a cofeinei să continue progresiv.

Când se strică zațul de cafea

În general, zațul de cafea nu se strică de la o zi la alta, dar cu siguranță nu vrei să-l bei pentru că aroma lui nu mai are de-a face cu cea a cafelei proaspăt făcute.

Având în vedere acest lucru, vă puteți păstra cafeaua rămasă într-un recipient etanș pentru o conservare adecvată. Cu toate acestea, încă nu este recomandabil să-l păstrați mai mult de două zile.

Zațul capătă o aromă amară

După acest timp, aroma amară a acestei băuturi se va accentua și, în funcție de varietatea boabelor, poate deveni prea puternică, și chiar neplăcută.

Cea mai bună soluție pentru a nu arunca cafeaua care ți-a rămas este să îngheți zațul. Puneți-l într-o tavă cu gheață cu capac și păstrați-l la congelator.

Zațul poate fi folosit pentru a face cafea cu gheață și, de asemenea, pentru a pregăti o cafea rece cu lapte adăugând doar laptele. Fără îndoială, este un truc pe care orice bun iubitor al acestei băuturi ar trebui să-l cunoască.

Cafeaua trebuie să fie de calitate

Primul și cel mai important lucru este să alegi o cafea de bună calitate. Dincolo de preț, ar trebui să te uiți la calitatea materiei prime. Cafeaua de specialitate este fantastică dacă vrei să te bucuri de această băutură în toată splendoarea ei.

Pentru a asigura o prospețime maximă, cel mai bine este să cumpărați cerealele integrale și să le măcinați acasă chiar înainte de a le pregăti. Cat despre apa, evita apa de la robinet si folosiți apă minerală. Cafeaua este un produs foarte sensibil, care captează rapid aromele și mirosurile.

Întreține corect aparatul de făcut cafea

Desigur, aparatul de cafea trebuie curățat corespunzător, de preferință imediat după utilizare. Pentru a preveni oxidarea metalului care ar putea altera aroma cafelei este mai bine să nu folosiți detergent.

Și, un ultim sfat, este important să păstrați cafeaua într-un loc uscat, răcoros, ferit de lumina soarelui. Păstrarea în frigider nu este o opțiune bună, deoarece umiditatea îi poate modifica aroma.