Nu îți mai cresc plantele din locuință? Ce se întâmplă, de fapt, cu ele

de: Bișinicu Andreea
01 11. 2021

Gospodinele care îngrijesc plante de apartament știu că acestea trec printr-un anumit proces care le obligă să intre într-un repaus vegetativ. Despre ce este vorba și de ce nu mai înfloresc plantele. Explicația pe care toți românii trebuie să o audă.

De ce nu mai înfloresc plantele de apartament

Plantele de locuință sunt extrem de sensibile și necesită o îngrijire specială, spun grădinarii și experții în botanică. Poate te-ai întrebat, la un moment dat, de ce există anumite perioade în care plantele din casă, cele pe care le îngrijești cu atâta atenție, nu mai înfloresc.

Ei bine, explicație este una destul de simplă. Potrivit specialiștilor, plantele intră într-un repaus vegetativ profund. În acest interval frunzele plantelor tale preferate se usucă și cad, lucru absolut normal pe perioada lunilor de iarnă.

Atunci când se află în starea de „hibernare” sau de repaus vegetativ, cele mai multe dintre plante se opresc din creștere, păstrându-și frunzele și culoarea verde. Cu alte cuvinte, planta nu va mai fi activă, însă nu se va ofili.

Cel mai simplu experiment pe care-l poți face este să observi acest proces la mușcate, unele dintre cele mai populare și des întâlnite plante de apartament. Atunci când plantele dau primele semne că bobocii ar înflori înseamnă că stadiul de repaus vegetativ a trecut, iar florile urmează să intre în perioada vegetativă.

Cum avem grijă de plantele care sunt în repaus vegetativ

Specialiștii recomandă ca, pe timpul iernii, atunci când plantele sunt în repaus, să ținem florile la o temperatură constantă și să le irigăm mai rar.

Mai mult de atât, anumite plante, precum cactusul, nu au nevoie de apă aproape deloc, atunci când sunt depozitate într-un loc umbros și rece, precum balconul sau pivnița.

În cazul în care plantele necesită irigare, experții vă recomandă sa udați florile folosind apă la temperatura aerului din camera în care sunt ținute acestea. Un alt sfat important este să verificați foarte bine solul din ghiveci. Dacă pământul s-a uscat și observați că este mai deschis la culoare, acela este un semn clar că planta are nevoie de apă.

Nu în ultimul rând, un alt secret cunoscut de grădinari este faptul că plantele aflate în repaus vegetativ nu vor avea nevoie de foarte multa lumină, motiv pentru care pot fi depozitate în beci sau pe balcon pe timp de iarnă.