Nu este un mit. Pisicile chiar pot suferi după prietenii lor. Studiul care scoate la lumină detalii surprinzătoare

de: Violeta Badea
08 08. 2024

Un nou studiu a adus în atenție un aspect emoționant despre pisici, demonstrând că aceste animăluțe drăgălașe nu sunt indiferente la pierderea prietenilor lor. Cercetarea, efectuată pe un eșantion de peste 400 de feline, a scos la lumină faptul că multe dintre ele manifestă semne de suferință după moartea unui companion, fie că este vorba de o altă pisică sau chiar de un câine.

Semnele de tristețe ale pisicilor

Studiul condus de Jennifer Vonk, profesor la Universitatea Oakland din SUA, a dezvăluit că pisicile, deși cunoscute pentru natura lor aparent distantă, pot experimenta doliu real.

În cadrul cercetării publicate în jurnalul Applied Animal Behavioural Science, expertul a observat că felinele îndoliate prezentau comportamente similare cu cele ale oamenilor care suferă după o pierdere. Multe dintre ele au început să doarmă mai mult, să se joace mai puțin și, în unele cazuri, să își piardă apetitul.

”Schimbările păreau să imite ceea ce considerăm a fi suferință, bazat pe propria noastră experiență.”, a explicat Jennifer Vonk.

Ce a mai arătat studiul?

Cercetarea a inclus 412 proprietari de pisici, dintre care majoritatea au raportat schimbări semnificative în comportamentul animalelor lor după moartea unui companion.

Aproximativ două treimi dintre pisicile studiate își pierduseră un alt membru al speciei lor, în timp ce restul fuseseră afectate de moartea unui câine.

Deși diferențele observate nu au fost întotdeauna extrem de pronunțate, raportul proprietarilor a indicat o corelație puternică între legătura afectivă a pisicii și manifestarea suferinței.

”Dacă legătura dintre pisici era mai strânsă, suferința părea mai profundă”, a adăugat Vonk.

Te-ar mai putea interesa și Astăzi, 8 august, este Ziua Internațională a Pisicii. 20 de lucruri pe care sigur nu le știai despre aceste feline!

”Studiul a confirmat”

Jennifer Vonk a fost inspirată să efectueze acest studiu din cauza anecdotelor de la prieteni care au observat comportamente neobișnuite la pisicile lor după moartea unui companion.

Deși inițial a fost sceptică, experiențele personale și observațiile prietenilor au convins-o de realitatea acestor comportamente.

”Am fost întotdeauna tristă că pisicile mele nu păreau să reacționeze la pierderile din gospodărie, dar studiul a confirmat că, într-adevăr, unele pisici suferă”, a spus Vonk.

Te-ar mai putea interesa și De ce să pui nisip pentru litiera pisicii în coșul de gunoi. Rolul surprinzător pe care îl are acest truc!