Noul virus care face ravagii în lume. Se transmite de la om la om și provoacă o boală fatală

de: Ștefan R. Apostol
17 11. 2020

Trăim în aceste zile o perioadă grea din auza noului coronavirus. Deși periculos, oamenii de știință trag un semnal de alarmă legat de un alt virus mortal. Denumit virusul Chapare, cercetătorii spun că poate provoca febră hemoragică, și că este transmisibil de la om la om.

Virusul Chapare, o nou amenințare pentru populație

Cercetătorii trag un semnal de alarmă în ceea ce privește un nou virus denumit Virusul Chapare. Dovezile arată transmiterea de la om la om a virusului și, inevitabil decesul unui pacient infectat cu acest virus.

Virusul Chapare a fost descoperit în Bolivia, în capitala La Paz, la personalul medical, provocând deja trei decese. Conform virusologilor americani virusul Chapare aparține unei familii de viruși care pot provoca febră hemoragică, cum ar fi Ebola. Doar un mic focar de virus a fost documentat anterior, în regiunea Chapare, la 370 de mile est de La Paz, în 2004.

Pacienții infectați cu virusul Chapare au avut febră, dureri abdominale, vărsături, sângerări ale gingiilor, erupții cutanate și durere în spatele ochilor.

”Cercetările noastre au confirmat că un tânăr rezident medical, un medic de ambulanță și un gastroenterolog au contractat virusul după ce au întâlnit pacienți infectați. Doi dintre membrii ai personalului medical au murit ulterior. Acum credem că multe fluide corporale pot transmite virusul.”, a declarat pentru The Guardian, Caitlin Cossaboom, epidemiolog CDC.

Virusul purtat de șobolani și transmis la oameni

Epidemiologii au reușit să afle că virusul este purtat de șobolani, care la rândul lor ar fi putut să-l transmită oamenilor. În general, virușii răspândiți prin fluidele corporale sunt mai ușor de detectat decât cei respiratorii, cum ar fi Covid-19.

Pacienții infectați cu virusul Chapare au avut febră, dureri abdominale, vărsături, sângerări ale gingiilor, erupții cutanate și durere în spatele ochilor. Deoarece nu există medicamente specifice pentru boală, pacienții primesc doar îngrijire de susținere, cum ar fi lichidele intravenoase.

Constatările au fost prezentate luni, 15 noiembrie, la reuniunea anuală a Societății Americane de Medicină și Igienă Tropicală. Specialiștii spun că aceste date sunt importante, deoarece transmiterea de la om la om ar putea indica potențialul focarelor viitoare.

Cercetătorii au mai spus că este posibil ca virusul să fi circulat de câțiva ani nedetectat. Acest aspect se datorează și faptului că ar putea fi ușor diagnosticat greșit ca dengue, un virus cu simptome similare. În acest moment sunt necesare noi studii ale virusului pentru a înțelege capacitatea acestuia de a provoca focare, au mai spus specialiștii.

De la descoperirea virusului Chapare s-a reușit să se identifice, să izoleze și să se dezvolte rapid un test pentru virus din cauza strânsei cooperări internaționale dintre autoritățile sanitare americane, autoritățile boliviene de sănătate și oamenii de știință din filiala Organizației Panamene a Sănătății a Organizației Mondiale a Sănătății.

Sun încă multe lucruri care rămân necunoscute despre virusul Chapare. Cu toate astea este lăudabil cât de repede această echipă a reușit să dezvolte un test de diagnostic. Prin acest test s-a reușit să se confirme transmiterea de la om la om și s-au descoperit dovezi preliminare ale virusului la rozătoare.