Noul pericol din adâncul mării. Ce trebuie să faci imediat dacă observi pe piele aceste puncte negre
Noul pericol din adâncul mării. Turiștii care merg în vacanță la mare, în afară de rechini, care au făcut deja două victime în Egipt, au acum un alt motiv de care să se teamă. Oamenii sunt pândiți de o altă vietate marină. Ce trebuie să faci imediat dacă observi pe piele aceste puncte negre.
Nou pericol pentru turiști. Vietatea marină care te poate ucide pe loc. Ce să faci dacă te-ai întâlnit cu ea
Ariciul de mare este o specie care trăieşte pe fundul mărilor şi oceanelor, inclusiv în Marea Neagră, iar turiștii trebuie să știe că spinii care s-au înfipt în piele nu trebuie niciodată înlăturaţi pe cont propriu, ci la spital, de către un medic specialist.
Astfel, românii au acum un nou motiv să fie îngrijorați, fie că se află pe litoralul românesc sau în Grecia, acolo unde mulți își fac concediul.
Aricii de mare trăiesc pe fundul apelor
Există nu mai puțin de 1.000 de specii de arici de mare în lume, iar ei se găsesc pe fundul mărilor și oceanelor. Aricii de mare au niște spini cu care se protejează împotriva prădătorilor, provocând cu ei leziuni ale tegumentelor sau ale țesuturilor mai profunde și chiar ale oaselor.
Aricii de mare se caracterizeaza prin carapacea lor – scheletul sferic – compus din plăci cu structură calcaroasă ce sunt acoperite cu numeroși țepi mobili.
Cum sunt numiți dinții ariciului de mare
Au cinci rânduri de picioare tubulare care câteodată nu se văd, pentru că sunt ascunse printre țepi. Cu ajutorul lor, aricii de mare se deplasează încet printre pietrele de pe fundul mării, pentru a-și căuta hrana care este formată din mici organisme cum ar fi stele de mare, scoici și alge.
Pe partea inferioară, chiar în mijloc, se poate vedea gura ariciului de mare, care are un set de cinci plăci mari calcaroase care joacă rolul de fălci și câte un dinte ascuțit, care poartă numele de „lanterna lui Aristotel”.
Țepii ariciului de mare, foarte duri
Spinii aricilor de mare sunt foarte tari, motiv pentru care sunt și dificili de îndepărtat, atunci când intră în piele. Cu toate acestea, extracția promptă a țepilor poate ajuta la prevenirea altor răniri, iar leziunea produsă trebuie evaluată rapid de către un medic, pentru că există riscul ca aceasta să se suprainfecteze.
Nu în ultimul rând, cele mai multe înțepături de arici de mare provoacă doar durere, însă turiștii rebuie să știe că există și cazuri în care pot să apară complicații letale, precum șocul anafilactic. Așadar, dacă în pielea dumneavostră au ajuns țepi de arici mergeți de grabă la medic, nu încercați să îi scoateți singuri.