Noul pericol descoperit în carnea de pește. Atenție mare la ce cumperi!

de: Anca Lupescu
07 07. 2021

Peștele este printre cele mai sănătoase alimente și ar trebui consumat de două sau trei ori pe săptămână. Nutriționiștii recomandă consumul de pește, mai ales în rândul copiilor și a adolescenților, datorită conținutului său bogat în acizi grași Omega 3.

Noul pericol descoperit în carnea de pește

Cu toate acestea, peștele s-ar putea dovedi a nu fi cea mai bună alegere pentru un prânz sau o cină sănătoasă, iar asta din cauza unei descoperiri șocante făcută de câțiva cercetători.

Un studiu realizat în Cehia a arătat că peștii au devenid de dependenți de metamfetamina aruncată în râuri. În cadrul cercetării, s-a descoperit că păstrăvii care au fost mutați într-un bazin cu apă necontaminată au intrat în sevraj.

Oamenii de știință din Cehia au descoperit că peștii din râuri sunt dependenți de metamfetamină, din cauza drogului care contaminează apa. Acest lucru a provocat schimbări care au avut „consecințe negative neașteptat” atât asupra peștilor, cât și la nivelul populației.

Cercetătorii au izolat păstrăvii bruni într-o apă îmbibată cu același nivel de metamfetamină care a fost găsit în râurile de apă dulce și au descoperit că aceștia au dezvoltat o depedență.

Experimentul a durat două luni, timp în care peștii au stat într-un bazin cu apă dulce. Când au avut de ales între cele două bazine: unul contaminat și altul necontaminat, ei au ales apa cu metamfetamină în primele patru zile după ce au stat în apă dulce.

Studiul îngrijorător despre pești

În plus, acești pești care au petrecut timp în apa contaminată au fost mai puțini activi decât cei care nu au fost expuși la drog, arată concluziile studiului.

„Modificarea comportamentului de mișcare și preferința pentru metamfetamină în timpul sevrajului au fost legate de reziduurile de droguri în țesuturile cerebrale ale peștilor și însoțite de modificări ale metabolomului cerebral”, au declarat cercetătorii de la Universitatea Cehă de Științe ale Vieții din Praga și de la Universitatea din Boemia de Sud.

„Rezultatele noastre sugerează că emisia de droguri ilicite în ecosistemele de apă dulce provoacă dependență la pești și modifică preferințele de habitat cu consecințe adverse neașteptate de relevanță la nivel individual și populațional”, a adăugat aceștia.

„Ca atare, studiul nostru identifică transmiterea problemelor societății umane către ecosistemele acvatice”, se mai arată în studiu citat de livescience.com.