Noul marcaj rutier care îi va pune în încurcătură pe şoferi. La ce trebuie să fie atenţi

Noul marcaj rutier care îi va pune în încurcătură pe şoferi. La ce trebuie să fie atenţi
Soferii vor opri altfel la semafor, odata cu introducerea noilor marcaje

Care este noul marcaj rutier care îi va pune în încurcătură pe şoferi. Şoferii din București vor da în curând un nou tip de marcaj rutier, care îi va obliga să oprească la semafor altfel decât o făceau până acum. La ce trebuie să fie atenţi și unde vor fi amplasate noile marcaje rutiere?

Nou marcaj rutier în București. Amenda este uriașă dacă nu este respectat

Şoferii din București vor întâlni cât de curând un nou tip de marcaj rutier, care îi va obliga să oprească la semafor altfel decât o fac în prezent. Într-o primă fază, acest marcaj va fi amplasat pe asfalt în marile intersecții cu scopul de a le oferi bicicliștilor mai multă siguranță pe străzile Bucureștiului.

Conform noilor modificări legislative, în curând în traficul bucureștean va fi implementat un nou indicator rutier. Autoritățile române s-au inspirat după modelul folosit deja de mai mulți ani în mari orașe din Germania sau Austria.

Cum se numește noul marcaj rutier

Noul marcaj poartă denumirea de „Bike Box” și este aprobat încă de anul trecut de către Comisia Tehnică Rutieră din cadrul Primăriei Bucureștiului.

Noul marcaj rutier reprezintă o zonă delimitată de forma unui pătrat, în mijlocul căruia va fi desenată o bicicletă. Zona va apărea pe carosabil la capătul benzilor de circulație, în drept cu semaforul. În alte țări, spațiul este vopsit în verde, iar chenarul cu galben-reflectorizant pentru a fi vizibil și pe timpul nopții.

Ce lungime va avea Bike Box

Spațiul „Bike Box” va avea o lungime de 3 metri. Asta presupune că șoferii primelor mașini vor fi obligați să oprească la 3 metri în spate. Bicicliștii și trotinetiștii vor aștepta în acest spațiu culoarea verde a semaforului și vor porni cu câteva secunde înaintea șoferilor. În acest fel vor putea să traverseze în siguranță o intersecție care este foarte aglomerată.

În plus, aceștia se vor putea poziționa pentru un viraj la stânga în marcajul dedicat pentru asta. Acesta va funcționa după același principiu ca linia de stop din intersecții. În acest fel, ei vor putea să treacă de la o pistă de biciclete situată pe partea dreaptă către una din partea stângă chiar și atunci când este aprinsă culoarea roșie a semaforului.

Cât este amenda pentru șoferii care pătrund în Bike Box

Conform Codului Rutier, șoferii care vor pătrunde în „Bike Box” intenționat sau din neatenție riscă să fie amendați cu 725 de lei. În afară de amendă, se vor alege cu suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice pentru următoarele 30 de zile.