Noua tulpină de COVID-19, foarte aproape de România. Ce se întâmplă în aceste momente la graniță
Noua tulpină de COVID-19 se extinde cu pași rapizi în mai multe țări din Europa. Cea mai recentă informație primită din partea autorităților face referire la un caz identificat la granița cu Ucraina, într-o regiune care se învecinează cu țara noastră la nord, numită Transcarpatia.
Cine este pacientul infectat cu noua tulpină de COVID-19
Potrivit ultimelor informații, un bărbat aflat în această regiune și care muncește în Cehia a fost infectat cu noua tulpină de coronavirus. Acesta s-ar fi vindecat, însă nu se știe cu ce persoane a intrat în contact.
De asemenea, specialiștii au confirmat că există mai multe cazuri de acest gen. Din păcate, în acest moment, Ucraina nu are posibilitatea unei testări în masă pentru a identifica această nouă tulpină, însă persoanele care sunt asigurate medical în alte țări europene pot face acest lucru.
„Pacientul meu este unul dintre cazuri. El face naveta pentru a munci, între Ucraina și Republica Cehă. A avut deja această nouă tulpină identificată de Marea Britanie. Astfel, eu am reuşit să confirm că există deja cazuri de infecție cu noua tulpină a virusului în regiunea Transcarpatia”, a explicat medicul Viktor Petrov, potrivit unian.info.
Comisia Europeană, apel pentru mai multe țări europene
În urma restricțiilor pe care multe țări europene le-au pus pentru cetățenii din Marea Britanie, Comisia Europeană a făcut un apel către autorități cu scopul de a le cere să permită deplasările esențiale între țări, în ciuda riscurilor aferente.
„În contextul amplificării rapide a cazurilor de Covid-19 în zone din Anglia, din care o pondere mare o reprezintă o mutaţie a virusului, Comisia Europeană a adoptat astăzi o Recomandare privind o abordare coordonată în privinţa măsurilor de călătorie şi transporturi”, a anunțat marţi Executivul Uniunii Europene într-un comunicat, potrivit antena3.ro.
Reprezentanții Comisiei Europene au precizat că sunt conștienți de necesitatea unor restricții mai dure, însă solicită relaxarea acestora pentru călătoriile și transporturile esențiale.
„Deşi este important să fie aplicate măsuri rapide de precauţie pentru limitarea răspândirii noii tulpini a coronavirusului şi să fie descurajate toate deplasările nonesenţiale spre şi dinspre Marea Britanie, călătoriile esenţiale şi tranzitul pasagerilor trebuie facilitate.
Interdicţiile care afectează traficul aerian şi feroviar trebuie suspendate, dat fiind că este necesar să se asigure călătoriile esenţiale şi să fie evitate perturbările reţelelor de aprovizionare”, a mai precizat Comisia Europeană.