Noua revoluție alimentară este dezvoltată la Iași. Ce lucru bizar vom putea mânca de acum încolo
O nouă revoluție alimentară are loc în țara noastră, la Iași. Mai exact, la Universitatea de Agronomie sunt făcute studii privind posibilitatea introducerii frunzelor de quinoa în consumul alimentar.
Idee revoluționară pentru zona de alimentație
Planta quinoa este originară din America Latină. Pe viitor, aceasta ar putea fi cultivată pe suprafețe mari de teren și folosită în consumul alimentar. Toate acestea pot fi posibile cu ajutorul studiile derulate la USAMV Iași. Aici se studiază valoarea alimentară și agrotehnologică care o fac pretabilă în vederea valorificării pentru frunze.
Quinoa este considerată cereala viitorului. În serele de la USAMV Iași sunt folosite, de către doctoranzi, două soiuri ce sunt omologate în Danemarca. În mare parte, quinoa este folosită pentru semințe. Cu toate acestea, la fel de valoroase din punct de vedere alimentar sunt și frunzele. De exemplu, ele pot fi consumate în salate.
„Experimentul de față este despre specia «Chenopodium quinoa», o specie originară din America de Sud care este foarte cunoscută pentru semințele sale deosebit de valoroase, fiind considerată un aliment bogat nutritiv alături de nuci, gojii sau semințele de in. Semințele de quinoa au un conținut ridicat de substanțe nutritive, cum ar fi: potasiul, manganul, fierul, cupru, zinc, fosfor, proteine, acid folic, dar și fibre nutritive. Beneficiile acestei plante ne-au convins că trebuie studiată și varianta introducerii în cultura românească, dar ca plante legumicole, respectiv pentru consumul frunzelor, nu doar al semințelor”, a transmis Raluca Chiriță, doctorand al USAMV Iași.
Quinoa, un adevărat superaliment
În ultimii ani, quinoa a devenit cunoscută ca fiind un aliment plin de nutrienți și cu beneficii enorme asupra organismului uman. Un astfel de aliment este ușor de inclus în dietă, indiferent cât de strictă ar fi. Vechii incași considerau plantațiile de quinoa ca fiind sacre. Ei mai numeau planta „chisaya mama”, adică mama tuturor cerealelor.
Planta este originară din Chile și Peru, însă astăzi se cultivă în mai multe părți ale lumii. Din quinoa se mănâncă semințele, având calități nutritive deosebite, dar și frunzele. Quinoa se cultivă și în România. Cu toate acestea, puțini fermieri au avut curajul să pornească o astfel de plantație.
Quinoa se poate găsi în zeci de varietăți. Cele mai cunoscute sunt quinoa roșie, quinoa neagră și cea albă. Semințele ei sunt rotunde, mici și tari. Cu toate acestea, prin fierbere ele se înmoaie. După preparare are textura orezului. Quinoa nu conține gluten și este foarte ușor de digerat, având un conținut caloric scăzut.