04 apr. 2020 | 14:12

Noua ordonanță militară 7, prevederi: Noi restricții și măsuri pentru români. Document

Știri generale
Noua ordonanță militară 7, prevederi: Noi restricții și măsuri pentru români. Document
Noua ordonanță militară 7, prevederi: Noi restricții și măsuri pentru români. Document

Ludovic Orban a precizat după întâlnirea de la sediul MAI cu ministerul de Interne, Marcel Vela, că astăzi va fi dată o nouă ordonanță militară, premierul afirmând că documentul este aproape finalizat.

Declarații MAI, ministrul Marcel Vela anunță îo nouă ordonanță militară numărul 7

”Vă rugăm să respectați indicațiile și să știți că această perioadă va trece dacă facem ce trebuie. Învingătorii nu sunt cei care trișează! Am emis o nouă ordonanță militară. Un alt factor care ne determină să emitem noi astfel de ordonanțe este și comportmanetul unora dintre cetățeni care nu înțeleg cît e de periculos ceea ce fac, atât pentru ei cât și pentru alții. Ave, deja primul cetățean arestat preventiv pentru că nu s-a supus indicațiilor și a încercat să fygă, la Vaslui. (…) În ordonanța emisă astăzi, am stabilit:

  • carantină pentru localitatea Țăndărei
  • vom permite intrarea și ieșirea doar pentru transportul de marfă, pentru aprovizionare și pentru cei care nu locuiesc aici și desfășoară activități în domenii precum: ordine publică, medicină, activități judiciară, servicii de alimentație publică, furnizori de apă și transport etc
  • măsurile de verificare se realizează de către personalul MAI și MApN, vom aplica legea
  • Consiliul Județean ialomița, Primăria, Consiliul Local vor lua mpsuri pentru protecție și asistență socială și aproviziionarea cu alimente de bază
  • Austria, Beliga, Elveţia, SUA, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Turcia şi Iran către România pentru 14 zile începând din data de 5 aprilie ora 23;00
  • zboruri cu curse charter pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România spre alte state, evident cu avizul medical
  • pentru cei care transportă marfă peste 2,4 tone, vor completa la intrarea în țară doar o declarație pe proprie răspundere unde își asumă locația unde vor fi contactați în perioada între curse. Nu se vor izola cu condiția asigurării de către angajator a materialelor necesare și să nu aibă simptome la intrarea în țară. Este o măsură pentru a fluidiza traficul la intrarea în țară
  • nu vor mai completa declarațiile epidemiologice la intrarea în țară, dacă vor respecta cordioarele speciale, fiind interzisă abaterea de la acestea și vor tranzita țara în maximum 48 de ore
  • am stabilit cu ministrul mediului noi măsuri pentru protejarea zonelor silvice
  • ordonanța va fi publicată în Monitorul Oficial”, a spus Marcel Vela în deschiderea conferinței.

Mesaj către românii din diaspora

Apel către cei din diaspora:

”Dragi compatrioți, rămâneți acolo unde locuiți, în acest an! Din păcate, aici, vom fi obligați să vă invităm să locuiți în spațiile de carantinare speciale. Acest lucru nu vor face bine nici nouă, nici dvs, nici familiilor. Vă mulțumesc dacă înțelegeți acest lucru. Vă pot garanta că vom ieși din acest episod împreună, depinde doar de noi cât de repede! Dumnezeu să binecuvinteze România și pe dvs, oriunde vă aflați!”, a spus în încheiere ministrul Marcel Vela.

Declarații Raed Arafat, secretar de stat

”Am acționat pe două paliere: Arad, Hunedoara, unde au fost trimise două echipe de medici epidemiologi de la Timișoara. Misiunea lor e să vină în sprijinul prefecțiolor, au fost detașați la prefecturi, pentru a spune ce mpsuri ar trebui să se impună. Astfel de echipe se sprijin vor fi trimise și în alte zone, unde se solicită sau unde apar probleme! A doua parte e de  a veni în sprijinul personalului care e în linia întâi. Echipamentele de protecție: pompierii au distribuit 100.000 de măști, repartiția s-a făcut în comun, s-a distribuit în țară la nivelul spitalelor. Azi din altă sursă începem o altă repartiție, 200.000 de măști de PFF 2, inclusiv militarilor și jandarmilor care ajută în protecția și transportul pacienților. Vor fi distrinuite 300.000 de măști, în următoarele ore. Vom continua pe măsurile de reducere a răspândirii, dar și pentru a sprijini pe colegii din linia de front.”, a declarat Araed Arafat.

Declarații Bogdan despescu, secretar de stat MAI

”S-a acționat pentru verificarea persoanelor izolate și în carantină, transportul cetățenilor care au intrat în țară. Au fost întocmite 400 de dosare penale, cele mai multe pentru zădărnicire. Sancțiuni de peste 170 de milioane de lei. Am stabilit culoare speciale pentru transportatorii de marfă, separate de fluxul obișnuit. Prin punctul de trecere Nădlac 2 intră și ies doar TIR-uri și camioane cu marfă. Transportatorii sunt foarte importanți și din acest motiv asigurăm un flux continuu de transport pentru asigurarea bunurilor. Peste 30.000 de angajați MAI acționează zilnic. Peste 1.000 de militari și 4.000 de polițiști locali acționează.”, a declarat Bogdan Despescu, la sediul MAI.

Noua ordonanță militară 7, prevederi: Noi restricții și măsuri pentru români. Document

”Astăzi, 4 aprilie a.c., ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat, vor susține o declarație de presă, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, începând cu ora 14:00.”, anunțat MAI.

”Am evaluat situația. Am pregătit elementele pentru noua Ordonanță Militară care va fi prezentată azi. Este în forma finală. Am evaluat măsurile, capacitatea de carantinare.”, a declarat în această dimineață Ludovic Orban.

Grupul de Comunicare Strategică are precizări legate de restricțiile de circulație din ordonanțele militare adoptate pentru durata stării de urgență. Documentul conține 37 de întrebări, primite de la cetățeni și jurnaliști, și răspunsurile la acestea. Iată câteva precizări utile.

Precizări pentru navetiști

”Se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții…deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoiˮ.

Actul normativ stipulează că este permisă deplasarea între locuință și locul de muncă. Nu se face însă mențiunea că localitatea în care se defășoară activitatea profesională trebuie să fie aceeași cu cea de domiciliu. Astfel, un cetățean care locuiește în Ilfov se poate deplasa la locul de muncă din București, cu condiția să aibă asupra sa documentele prevăzute la art. 4 al ordonanței menționate mai sus, respectiv legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

Pentru cei care la medic în altă localitate nu este prevăzută o limită de distanță la care trebuie să fie situat cabinetul medical, dar se recomandă cetățenilor să facă deplasări în scopuri medicale, altele decât urgențele majore, doar după verificarea disponibilității medicilor.

Actul normativ menționat mai sus nu impune o limită de distanță. Spre exemplu, un cetățean din București poate merge în Vaslui pentru a-și îngriji părinții.

Ce înseamnă ”distanța scurtă” admisă?

În legătură cu ”distanța scurtă”, răspunsul este că activitățile fizice, sportive, trebuie realizate în jurul domiciliului sau al locului în care cetățenii locuiesc în fapt, în jurul gospodăriei, casei, blocului și nu în parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport, etc. De asemenea, reamintim că sunt interzise activitățile fizice colective.

Iar plimbarea zilnică a animalelor de companie trebuie realizată în jurul domiciliului sau al locului în care cetățenii locuiesc în fapt, în jurul gospodăriei, casei, blocului și nu în parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport, etc.

De menționat este faptul că, în ceea ce privește minorii cu vârsta cuprinsă între 0 și 16 ani, deplasarea acestora în afara locuinței trebuie efectuată sub supravegherea sau cu încuviințarea părinților sau a tutorelui legal. În cazul minorilor sub 16 ani declarația trebuie completată și semnată de unul dintre părinți sau de tutorele legal. Minorii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani completează și semnează singuri declarația pe propria răspundere, cu mențiunea că aceștia trebuie să respecte condițiile individuale de deplasare și că le este interzisă participarea la activități fizice colective. De asemenea, minorii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani vor avea asupra lor și documentele de identitate, se arată în document.

PlaySport
Ireal! Uriașul Gațu a divorțat la 78 de ani și s-a cuplat cu menajera, mai tânără cu 25 de ani: Cum arată femeia care i-a luat mințile campionului mondial
Ego.ro
Larisa Popa a încins internetul! E din ce în ce mai îndrăzneață. Ireal cum s-a putut fotografia
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Cancan.ro
Lovitură de teatru! Andreea nu a fost singura victimă a lui Mirel. Declarații incendiare
GSP.ro
Cristian Gațu a recunoscut relația cu menajera familiei » S-a afișat în public cu femeia cu 27 de ani mai tânără decât soția lui: „Nu mă simt vinovat”
Stirile PROTV
A fost lovit o dată în față și a murit. Un bărbat din Ploiești a fost ucis după ce și-a parcat mașina
Romania TV
Mirela Retegan a părăsit România după scandalurile repetate din Gaşca Zurli
Capital.ro
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
EVZ.ro
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Adevarul
Marele baraj din Valea Jiului, investiția care a ajuns atracție turistică, dar nu va fi terminată niciodată FOTO
BZI.ro
Scandal cât casa la Gașca Zurli: Angajații Mirelei Retegan aveau salarii mizerabile!
Spynews.ro
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Libertatea.ro
Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Imaginile care fac înconjurul României: Primar PNL prins cu amanta pe câmp. "Ce faci, domn primar? Este zi de post azi"
Redactia.ro
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Digisport.ro
11.000 de soldați români, trimiși la moarte sigură de un general rus: „Nu am crezut că sunteți atât de proști!” Povestea terifiantă a bătăliei de la Oarba de Mureș
Click.ro
Primele imagini cu Gianina Crișan, iubita lui Pescobar, după ce a născut! Cum s-a filmat tânăra la două săptămâni de când a devenit mamă
Viva.ro
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Digi24
Putin avertizează că Rusia va doborî toate avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt folosite din țări terțe, ele devin ținte legitime
Digi24
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit! Ea și sora ei vor să devină mame
Unica.ro
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
EVZ.ro
Cum încearcă familia lui Mirel Dragomir să se dezică de el, după ce a ucis-o pe Andreea. Gesturile prin care au dat de înțeles că l-au ”abandonat”
Spynews
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie foarte clar
Capital.ro
Aurul negru! Beneficiile pe care le ai dacă găsești rezerve de petrol și gaze, în propria curte. Ce spune legea
Antena 3
Antonia a renunțat la haine și a pozat provocator. Viitoarea soție a lui Alex Velea a făcut furori
TV Mania
A împlinit 69 de ani, dar cu greu i-ai putea da mai mult de 40 de ani. O mai recunosti?
Avantaje
ANAF va CONTROLA familiile! Pe 15 aprilie încep VERIFICĂRILE
Mediaflux
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Antena 1
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Shtiu.ro