Noua Casă 2023. Care va fi valoarea maximă a creditului ce va putea fi accesat

de: Ioana Bucur
13 01. 2023

În ciuda contextului economic dificil, programul Noua Casă 2023 continuă și în acest an. Astfel, pentru al cincisprezecelea an la rând, statul va facilita românilor achiziția unei locuințe. Care va fi valoarea maximă a creditului ce va putea fi accesat, anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp de Ministerul Finanțelor.

Noua Casă 2023

Vineri, 13 ianuarie, reprezentanții Ministerului de Finanțe au anunțat că programul Noua Casă 2023 va continua și în 2023, pentru al cincisprezecelea an la rând, având, pentru următoarele 12 luni, un plafon de garanții de 1,5 miliarde de lei.

Potrivit instituției, propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazează pe analiza comportamentului băncilor şi beneficiarilor în anul 2022, precumşi pe tendinţele pieţei imobiliare şi a creditelor ipotecare ce sunt previzionate pentru anul ce tocmai a început.

„Pentru al cincisprezecelea an consecutiv, Ministerul Finanţelor facilitează achiziţia unei locuinţe, alocând un plafon considerabil pentru garantarea creditelor imobiliare în cadrul acestui Program, respectiv 1,5 miliarde de lei.

Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazează pe analiza comportamentului băncilor şi beneficiarilor în anul 2022 şi pe tendinţele pieţei imobiliare şi a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023”, anunţă Ministerul.

Care va fi valoarea maximă a creditului ce va putea fi accesat

Cei interesați trebuie să știe că finanțarea pentru Noua Casă 2023 se acordă în lei, pentru o singură locuință. Valoarea maximă a creditului ce va putea fi accesat este de:

  • 66.500 de euro – în cazul locuințelor care costă nu mai mult de 70.000 de euro, situație în care se va cere un avans de 5%
  • 119.000 de euro – în cazul ocuințelor care costă nu mai mult de 140.000 de euro, situație în care se va cere un avans de 15%

Programul „Prima Casă” a devenit „Noua Casă”

Programul Noua Casă a fost lansat întâia oară în anul 2009, sub denumirea Prima Casă. Până în prezent, acest program guvernamental a adunat 330.875 de garanţii şi promisiuni de garantare acordate celor care au accesat finanţarea.

În 2020, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) anunța oficial că celebrul program „Prima Casă” devenea „Noua Casă”. Criteriile de eligibilitatea au rămas neschimbate, cea mai importantă modificare fiind legată de valoarea creditului ce putea fi accesat de români.

„Modificările aduse de noul program se referă, în principal la plafonul creditelor ce pot fi accesate de către beneficiari pentru achiziţia de locuinţe noi sau asimilate şi alte tipuri de locuinţe, după cum urmează: Credit destinat achiziţiei unei locuinţe noi sau asimilate de maximum 140.000 euro, echivalent lei compus din finanţarea acordată de instituţia de credit, în valoare de maximum 119.000 euro, echivalent lei şi avansul plătit de beneficiar.

Finanţarea acordată de instituţia de credit este garantată de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 60%, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente finanţării garantate şi acoperă maximum 85% din preţul de achiziţie al locuinţei, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei

Facem precizarea că prin locuinţă nouă se înţelege orice locuinţă, recepţionată la terminarea lucrărilor, cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat precum şi locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat”, a transmis, la acea vreme, FNGCIMM