Noua boală care a devenit problemă de sănătate publică. OMS a făcut anunțul

de: Ștefan R. Apostol
26 07. 2022

OMS trage semnale de alarmă și anunță o problemă de sănătate publică! Pandemia a pus sub semnul întrebărilor un aspect deja reclamat, încă din 2018, de către OMS. Într-un raport publicat în urmă 4 ani, OMS vorbea despre recunoașterea epidemiei globale de obezitate. Astăzi, după doi ani de pandemie, obezitatea a ajuns o problemă de sănătate publică. Tendința de creștere a numărului de persoane obeze este alarmantă, mai spun specialiștii OMS.

Recunoașterea epidemiei globale de obezitate

Recunoașterea obezității ca boală a fost teoretic stabilită în 1948 prin adoptarea de către OMS a „Clasificării Internaționale a Bolilor”. Specialiștii susțin că evidențierea timpurie a potențialei probleme de sănătate publică în Statele Unite și în Regatul Unit în urmă cu 35 de ani a fost considerată irelevantă în alte părți.

Raportul de acum 4 ani, arată că medicii au ignorat obezitatea ca fiind importantă, în ciuda noilor dovezi și a datelor OMS stabilite în anii 1980. Abia în 1995, OMS a constatat că în multe țări în curs de dezvoltare există probleme mai mari de supraponderabilitate decât de subponderabilitate.

Cu toate astea, a fost nevoie de prima consultare specială privind obezitatea din 1997. În special, de analizele privind povara bolilor pentru a evidenția brusc rolul crucial al obezității în actualele costuri medicale. Raportul spune că aceste costuri sunt imposibil de gestionat și în creștere la nivel mondial.

Guvernele recunosc acum evoluțiile industriale care garantează o epidemie în creștere. Dar nici ele, nici OMS nu știu cum să se angajeze în schimbarea cadrului societal pentru a promova activitatea fizică spontană de rutină.

Specialiștii accentuează necesitatea unei transformări a sistemului alimentar. Este vorba, în special, de alimentele cu densitate energetică scăzută și cu o calitate nutritivă ridicată. Una din concluziile raportului este că aceste alimente ar trebui să devină norma.

Obezitatea a ajuns o problemă de sănătate publică

Peste 1 miliard de persoane din întreaga lume sunt obeze. Dintre aceștia, 650 de milioane sunt adulți, 340 de milioane sunt adolescenți și 39 de milioane sunt copii. Acest număr este în continuă creștere.

OMS estimează că, până în 2025, aproximativ 167 de milioane de persoane, adulți și copii, vor deveni mai puțin sănătoase din cauza excesului de greutate sau a obezității.

Ziua de 4 martie 2022 a fost declarată ca fiind „Ziua Mondială a Obezității”. Cu această ocazie, OMS a îndemnat statele lumii să facă mai mult pentru a inversa această criză de sănătate previzibilă și care poate fi prevenită.

Obezitatea este o boală cu impact asupra majorității sistemelor organismului. Ea afectează inima, ficatul, rinichii, rinichii, articulațiile și sistemul reproducător.

Conduce la o serie de boli netransmisibile (NCD), cum ar fi diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea și accidentul vascular cerebral, diverse forme de cancer, precum și probleme de sănătate mintală.

De asemenea, persoanele cu obezitate au de trei ori mai multe șanse de a fi spitalizate pentru COVID-19.”, spune OMS.

OMS a reacționat la criza globală a obezității pe mai multe fronturi. Aceasta a inclus monitorizarea tendințelor și prevalenței la nivel mondial. S-a stabilit elaborarea unei game largi de orientări care abordează prevenirea și tratamentul excesului de greutate și al obezității, precum și furnizarea de sprijin pentru punerea în aplicare și de orientări pentru țări.

În urma unei solicitări din partea statelor membre, secretariatul OMS a elaborat un plan de acțiune de accelerare pentru a stopa obezitatea, pentru a aborda epidemia în țările cu o povară ridicată și pentru a cataliza acțiunea globală. Planul a fost discutat în cadrul celei de-a 76-a Adunări Mondiale a Sănătății, care a avut loc în mai 2022.