Nou cutremur puternic în Gorj. S-a simţit chiar şi în Serbia. Ce au surprins camerele de supraveghere în timpul seismului
Un nou cutremur puternic în Gorj, luni, 20 martie, după ce timp de șapte zile replicile din zona Olteniei, înregistrate după șocul de pe 14 februarie, au fost slabe. Ultima replică înregistrată de reprezentanții INCDFP a avut loc duminică seară, 19 martie. Seismul din zona Olteniei a fost resimțit chiar și în Serbia, au informat specialiștii.
Panică printre elevi și părinți
UPDATE 20 martie, ora 19.25: Seismul produs luni după-amiază, 20 martie, în regiunea Oltenia a avut o durată de 22 secunde, potrivit imaginilor surprinse pe camerele de supraveghere. Evenimentul a generat panică printre localnici, în mod deosebit în rândul elevilor care erau încă la școală.
Mai multe instituții școlare din orașul Târgu Jiu au fost evacuate, imediat după seism. Elevii au fost mutați în curțile școlilor sau în baze sportive aferente acestora. Din cauza sentimentului de frică, mulți minori n-au mai dorit să se întoarcă în clădiri.
Traficul a fost, de asemenea, blocat pentru câteva minute, după ce părinții s-au grăbit spre școli pentru a-și lua copiii.
Mai multe echipe operative au fost trimise pe teren luni, imediat după producerea cutremurului, pentru a verifica starea localnicilor și posibile pagube.
„Până acum nu am avut apeluri și nu au fost identificate probleme”, au transmis reprezentanții ISU Gorj.
Știre inițială
Nou cutremur puternic în Gorj
Un nou cutremur în județul Gorj. Ce magnitudine a avut și la ce oră s-a produs. Luni după-amiază, 20 martie, la ora 16:02, s-a produs un nou seism, au anunțat reprezentanții Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul avut loc la aproximativ 20 de kilometri de orașul Târgu Jiu și a înregistrat o magnitudine de 4, 9 grade pe scara Richter.
„În ziua de 20.03.2023, 16:02:16 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.9, la adâncimea de 15 km.
Cutremurul s-a produs la 16 km NV de Târgu Jiu, 66 km NE de Drobeta-Turnu Severin, 70 km S de Hunedoara, 84 km S de Deva, 97 km E de Reșița, 99 km V de Râmnicu Vâlcea”, au informat reprezentanții INCDFP.
Cutremurul înregistrat luni după-amiază s-a resimțit chiar și în Serbia, potrivit explicațiilor specialiștilor.
IGSU: Niciun apel la 112
Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), care au oferit asigurări, în luna februarie, că autoritățile au luat măsuri pentru siguranța populației din regiunea Oltenia, au venit, la rândul lor, cu detalii privind evenimentul din județul Gorj. Până la momentul redactării acestui articol, nu au existat apeluri la 112.
Activitatea seismică din județul Gorj este în continuare intensă, ca urmare a șocului tectonic suferit pe data de 14 februarie 2023. La vremea respectivă, în regiunea Oltenia a avut loc un cutremur de o magnitudine de 5, 7 grade pe scara Richter. În urma seismului, s-au produs peste 1.000 de replici.
Specialiștii INCDFP au anunțat, la jumătatea lunii februarie, că seismele din regiunea Oltenia (replicile de după cutremurul de pe data de 14 februarie) vor continua să se manifeste timp de încă o lună de zile. Ultima replică s-a produs duminică seară, 19 martie, înregistrând o magnitudine mică, de aproximativ 2 grade pe scara Richter.
La sfârșitul săptămânii trecute, mai multe seisme au fost înregistrate în județul Gorj. Vineri, s-au produs două cutremure, de magnitudine scăzută. Un prim cutremur a înregistrat 3, 5 grade magnitudine pe scara Richter, acesta fiind urmat la câteva ore de un altul de 2, 1 grade. Primul seism a avut loc la o adâncime de 10 km, în timp ce al doilea la 14, 6 km.