Nou cutremur în zona Gorj, chiar de Florii. Zona s-a reactivat
Din ce în ce mai multe cutremuri au avut loc în România în ultime perioadă. Din fericire, majoritate nu au avut un impact mare asupra populației. În zona Gorj a avut loc un asemenea eveniment chiar de Florii, astăzi.
Cutremur în Gorj, de Florii
Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, un cutremur s-a produs în Oltenia Gorj un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.5, la adâncimea de 11.7 km, în ziua de 28 Aprilie 2024, la ora 20:02:26, ora locală a României.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 16km NV de Targu Jiu, 65km NE de Drobeta-Turnu Severin, 71km S de Hunedoara, 85km S de Deva, 97km E de Resita, 99km V de Ramnicu Valcea.
Un alt cutremur a avut loc tot în această dimineață, dar în județul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Acesta a avut magnitudinea de 3,3 grade pe scara Richter și s-a produs la ora locală a României 6:43, la o adâncime de 86,2 km, în apropierea orașelor: 41 km vest de Focşani, 67 km nord de Buzău, 69 km est de Sfântu-Gheorghe, 82 km est de Braşov, 93 km sud de Bacău şi 95 km sud-vest de Bârlad.
De la începutul lunii aprilie a acestui an, în România s-au înregistrat 29 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 și 3,9. Anul trecut, cel mai mare cutremur înregistrat a fost de 5,7. A avut loc pe 14 februarie, în județul Gorj, la o adâncime de 6,3 km.
Cât de mare este probabilitatea ca România să fie lovită de un cutremur puternic
Specialistul Gheorghe Mărmureanu ne spune că ne putem aștepta oricând la un cutremur devastator care ar putea lovi România. Potrivit acestuia, cele mai vulnerabile zone din Capitală sunt cartierul Pantelimon și zona dintre Piața Romană și Unirii.
„Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Exista niste cutremure puternice, a fost in 1800 cel mai puternic, foarte adanc, de la Moscova până la Cairo.
Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adancimi diferite, coordonate pe plan orizonat, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum. Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040„, a spus Gheorghe Mărmureanu potrivit România TV.