Norma de hrană pentru pacienți a crescut. Cât vor da spitalele pentru mâncarea lor
Norma de hrană pentru pacienți a crescut. Cât vor da spitalele pentru mâncarea lor. Pacienții internați în spitalele din România vor primi mâncare de 22 de lei pe zi, nu de 11 lei cât este norma de hrană în prezent. Decizia a fost luată azi, 13 aprilie 2022 în Parlamentul României. Când intră în vigoare măsura?
Pacienții din spitale vor primi hrană mai bună. Cu cât a crescut norma de mâncare pentru persoanele internate
Pacinții internați în spitalele din toată țara vor primi mâncare mai multă și mai bună, probabil, începând cu data de 1 iulie. Mărirea normei de hrană pentru pacienții din spitale de la 11 lei la 22 de lei a fost a fost adoptată în Parlamentul României vineri, 13 aprilie 2022. Din cei 22 de lei, spitalul trebuie să asigure trei mese pe zi pentru bolnavi.
„Am făcut o estimare, o normă de hrană de 20 de lei faţă de 11 lei în momentul de faţă, având în vedere numărul de zile de spitalizare din România, care ar fi posibil în acest, an înseamnă un efort suplimentar de circa 100 de milioane de lei până la sfârşitul acestui an. Pentru cele nouă luni care au rămas din acest an ar fi un efort de 100 de milioane de lei pentru toţi pacienţii care se internează în România, la un nivel de 20 de lei. Sigur că dacă discut de un nivel de 22 de lei este ceva mai mult, dar am vrut să aveţi o idee legată de nivelul de finanţare necesar”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sanătății.
Norma de hrană din spitale va fi actualizată cu inflația
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege conform căruia cuantumul alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice se va actualiza anual în funcţie de rata inflaţiei şi nu va putea fi mai mic de 22 lei pe ziua de spitalizare.
Proiectul de lege a trecut cu 190 voturi „pentru” şi 6 abţineri. Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în sensul instituirii unor norme noi cu privire la alocaţia de hrană în unităţile spitaliceşti, precum şi la procedura de stabilire a acesteia.
De unde vin banii pentru masele pacienților din spitale
Cheltuielile cu alocaţia de hrană în spitale sunt asigurate prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Alocaţia de hrană poate fi suplimentată prin decizie a consiliului de administraţie al unităţii sanitare în contextul identificării altor surse de finanţare decât sumele provenite din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate şi de la bugetul de stat.
Ce se întâmplă cu personele neasigurate
De asemenea, persoanele care nu sunt asigurate beneficiază de servicii medicale, în cadrul unui pachet minimal, prevăzut de prezenta lege, şi de alocaţia de hrană.
Modalitatea de decontare a serviciilor medicale pentru aceste persoane se aplică şi alocaţiei de hrană, mai arată proiectul de lege.