Nopţile din luna iunie când se mai poate vedea Aurora boreală în România. Fenomenul este cu adevărat spectaculos

de: Beatrice Dumitru
30 05. 2024

Aurorele boreale sunt un fenomen natural captivant, oferind o experiență unică și memorabilă celor care au ocazia să le observe. Acestea vor face din nou spectacol pe cer în luna iunie. Iată care sunt nopțile în care s-ar putea să vedem din nou aurore în România.

Cea mai puternică erupție solară din 2017

Aurorele boreale, cunoscute și sub numele de ”luminile nordului,” sunt un fenomen natural spectaculos care apare în regiunile polare, în special în apropierea cercului arctic. Aceste lumini colorate sunt rezultatul interacțiunii dintre particulele încărcate provenite de la soare și câmpul magnetic al Pământului.

Cea mai puternică furtună geomagnetică pe Pământ din ultimele două decenii a avut loc în weekendul 11 și 12 mai și aurore spectaculoase au fost văzute în mai multe locuri din lume, inclusiv în România.

Fenomenul este rezultatul a cel puțin cinci furtuni solare care au lovit simultan Pământul, toate provenind dintr-o pată solară masivă cunoscută sub numele de regiunea activă 3664 (numită și AR3664 și AR13664). Pata întunecată pe Soare este de peste 15 ori mai lată decât Pământul, notează Live Science.

Particulele au ajuns la noi după Luna Nouă din Mai, iar cerul nu era brăzdat de lumina selenară, astfel că aurorele au fost mai ușor de văzut. Deoarece soarele se rotește pe axa sa o dată la 27 de zile, pata solară care a produs aurora boreală din luna mai a dispărut, dar nu a încetat să producă erupții solare. Pe 20 mai, a emis o erupție solară, X12, cea mai puternică din septembrie 2017. Aceasta a fost observată de nava spațială Solar Orbiter a Agenției Spațiale Europene.

Când se mai văd aurore în România

AR3664/AR13664 devine vizibilă din nou pe măsură ce Soarele se rotește și va fi din nou orientată spre Pământ, în timpul lunii noi din 6 iunie.

Se va alinia frumos. De îndată ce pata solară va începe să apară, vom intra în fereastra de oportunitate pentru a vedea aurorele”, a declarat Ryan French, fizician la National Solar Observatory (NSO) din Boulder, Colorado, pentru sursa citată.

Pata solară va reapărea la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie. Când ajunge în centrul Soarelui, adică va fi îndreptată direct spre Pământ, atunci este cel mai probabil ca planeta noastră să fie lovită de erupțiile solare, ceea ce ar putea duce la o altă manifestare de aurore boreale la latitudini joase.

”Este exact acolo unde a produs toate acele erupții mari. Dar, în teorie, dacă ai avea o erupție suficient de mare, chiar dacă se află în stânga centrului soarelui, am putea totuși vedea marginea acelui impact”,  a adăugat Ryan French.

Luna Nouă din 6 iunie răsare după exact 27 de zile din data de 10 mai, astfel că în nopțile dinainte și imediat după această dată ar trebui să privim cu atenție cerul.

Chiar și după Luna Nouă din iunie, există încă șanse să mai vedem aurorele în acest an.

Culorile aurorelor

Verde: Cea mai comună culoare, rezultată din moleculele de oxigen la altitudini de 100-300 km.

Roșu: Apare la altitudini mai mari, peste 300 km, tot datorită oxigenului.

Albastru și violet: Aceste culori mai rare sunt produse de azot, la altitudini mai joase.

Aurorele boreale pot fi observate cel mai bine în regiunile nordice, cum ar fi: Norvegia, Suedia, Finlanda, Islanda sau Canada.