Noi reguli privind concediul paternal: tații vor sta mai mult acasă
Bruxellesul vrea să schimbe regulile privind concediul paternal. Parlamentul European a adoptat o nouă directivă care trebuie implementată inclusiv de România.
Potrivit directivei adoptate de Parlamentul European, tații vor putea sta acasă minimum zece zile. Acest beneficiu se primește ca parte din concediul pentru creșterea copilului.
Legislația stabilește niște praguri minime, care trebuie apoi implementate de fiecare țară membră, după caz. Limita maximă poate fi stabilită prin legislația națională.
Directiva privind concediul paternal, obligatorie pentru toate statele membre
Statele membre vor trebui să implementeze directiva în cel mult trei ani de aici încolo. Principalele modificări sunt:
- Cel puțin zece zile lucrătoare de concediu de paternitate plătit la nivelul concediului medical
- Două luni de concediu netransferabil plătit pentru creșterea copilului
- Cinci zile de concediu de îngrijitor pe an
- Modele de lucru mai flexibile, inclusiv formule de muncă la distanță
„Această directivă aduce o îmbunătăţire a egalităţii de gen şi o mai bună împărţire a responsabilităţilor. Femeile au avut de suferit din cauza lipsei de egalitate, ceea ce a dus la diferenţe de salarii şi de pensii. Acum acestea vor fi sprijinite să intre pe piaţa forţei de muncă şi să-şi atingă întregul potenţial, în timp ce taţii vor avea un rol mai important în creşterea copiilor. Directiva aduce de asemenea beneficii şi membrilor familiei care au grijă de generaţia vârstnică. În ansamblu, situaţia se va îmbunătăţi pentru bărbaţi, femei, familii şi economie”.
David Casa, raportor din partea PPE
Părinții care lucrează și îngrijitorii vor putea să solicite o adaptare a modelelor de lucru, inclusiv, acolo unde este posibil, prin programe de lucru la distanță sau prin programe flexibile.
Atunci când analizează cererile de lucru flexibil, angajatorii pot lua în considerare nu numai propriile resurse și capacitatea lor operațională, ci și nevoile specifice ale unui părinte de copil cu dizabilități sau suferind de boli cronice, sau ale părinților singuri