29 mart. 2020 | 22:42

Noile reguli pentru persoanele de peste 65 de ani. Ce au și ce nu mai au voie conform ordonanței militare nr. 4

Știri generale
Noile reguli pentru persoanele de peste 65 de ani. Ce au și ce nu mai au voie conform ordonanței militare nr. 4
Reguli noi pentru persoanele de peste 65 de ani, conform ordonanței militare nr. 4

În această seară, în cadrul unei conferințe de presă, Marcel Vela și Raed Arafat au anunțat măsurile modificate sau adăugate astăzi în cadrul ordonanței militare nr. 4.  Primele schimbări anunțate au fost cele care îi privesc pe cetățenii în vârstă de peste 65 de ani.

Măsurile din ordonanța precedentă prevedeau că aceștia pot circula în afara locuinței doar între orele 11 și 13, dar acum autoritățile au decis să extindă acest interval. Astfel, conform anunțului făcut de Ministrul de Interne, Marcel Vela, nu doar că vor putea circula pe tot parcursul zilei pentru urgențe medicale, ci vor putea părăsi locuința și pentru alte nevoi.

Ce se întâmplă cu accesul în magazine pentru persoanele vârstnice

Ce măsuri au fost anunțate în această seară pentru persoanele care au cel puțin 65 de ani:

Art.1 – (1) Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în exteriorul locuinței/gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00-13.00 dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc. folosind mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat.

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în situațiile prevăzute la alin. (1) se prezintă o declarație pe propria răspundere completată în prealabil, care trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.

(3) Circulația persoanelor prevăzute la alin.(1), în afara locuinței/gospodăriei, este permisă și în intervalul orar 20.00 – 21.00, dacă aceasta se face pentru a asigura nevoile animalelor de companie/domestice doar în proximitatea locuinței/gospodăriei.

Declarația pentru acest interval orar nu este necesară atunci când deplasarea se face în acest scop.

(4) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.2 – (1) Operatorii economici care comercializează alimente și produse de strictă necesitate și care își desfășoară activitatea în condițiile dispuse prin ordonanțe militare în perioada stării de urgență își vor organiza programul de lucru pentru a facilita și a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalul orar 11.00-13.00, limitând, în acest interval, accesul persoanelor din alte categorii de vârstă.

(2) Măsura se aplică începând cu data de 30 martie 2020.

Raed Arafat, anunț oficial despre ordonanța militară nr. 4

Raed Arafat, anunț oficial despre ordonanța militară nr. 4

Ce alte măsuri au luat autoritățile. România, la un pas de scenariul 4

Acestea nu sunt singurele modificări aduse prin ordonanța militară nr. 4. Deciziile luate astăzi de autorități vizează mai multe domenii, printre care transporturi, energie, sistemul sanitar, etc. De asemenea, Raed Arafat a a adus o completare a rapoartelor oferite presei astăzi, la ora 13. Numărul bolnavilor de coronavirus, dar și cel al persoanelor decedate din cauza COVID-19 au crescut din ce în ce mai mult în ultimele 48 de ore. Conform ultimelor informații oferite de Raed Arafat, este tot mai clar că România este la un pas de intrarea în scenariul 4, ceea ce confirmă presupunerea făcută de medicul Rafila zilele trecute.

 

Parteneri
Cine a fost Costel Corduneanu, interlopul care a luptat pentru România la Jocurile Olimpice. Fostul sportiv a murit din cauza unor probleme la inimă
Redactia.ro
Lovitura de proporții care se pregătește în tenisul românesc
Digisport.ro
Recalcularea pensiilor. Acești români vor primi 4.700 lei la recalculare, deși au ieșit la pensie cu 2.100 lei
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
"Sleepy Don". Valuri de ironii după ce Trump a adormit la primul termen al procesului. Procuror: N-am mai auzit așa ceva până acum
Digi24
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol autorul care nu a fost niciodată suspect în caz
Digi24
Cum arătau Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu în 2012, la primul sezon Masterchef. Imagini de colecție
Unica.ro
Vine vijelia peste România. Aduce și ninsori
EVZ.ro
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
Spynews
Ce au plănuit RUŞII în România. Planul secret al lui Putin, dat în vileag la București
Capital.ro
Mașinile din România care vor trebui să facă ITP-ul la șase luni. Legea a fost adoptată de Parlament
Antena 3
Lovitură de teatru pentru Antena 1! Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu au semnat cu PRO TV
TV Mania
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Plătim pentru orice...”...”
Avantaje
ALERTĂ de RĂZBOI în România. DRONE suspecte deasupra BAZEI NATO de la Kogălniceanu
Mediaflux
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13 iUmor și Denisa Drăgan au o fetiță de 5 luni
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro