Noi restricții pentru valul 5. Ce măști nu mai au voie să folosească românii

de: Rosu Ioana
05 01. 2022

După mai multe discuții legate de adoptarea unor măsuri care să ajute la combaterea pandemiei, astăzi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis introducerea unor restricții care să limiteze transmiterea comunitară a virusului. Astfel, românii vor fi obligați să poarte mască în spațiile publice, atât închise, cât și deschise.

Românii nu vor mai avea voie să folosească măști textile

În urma ședinței organizate astăzi de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență, s-a decis obligativitatea măștii de protecție în spații publice, închise sau deschise, cu câteva excepții.

Cetățenii de pe teritoriul României trebuie să știe că, în scurt timp, vor fi obligați să poarte e mască FFP2 sau chirurgicală, cele textile fiind interzise. Potrivit hotărârii CNSU, măștile trebuie purtate corect, astfel încât să acopere gura și nasul, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătății și al ministrului Afacerilor Interne.

Cine face excepție de la regulă

Există și câteva excepții de la regulă, printre acestea numărându-se persoanele care desfășoar activități în aer liber, copii cu vârsta mai mică de cinci ani, cât și persoane care prin prisma meseriei sunt nevoie să vorbească către un auditoriu în spații închise.

 a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;

b) persoanele care sunt singure în birou;

c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;

f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

De asemenea, se propune ca, pentru preîntâmpinarea afectării activității autorităților/operatorilor economici deținători de infrastructuri critice, prin acte administrative ale conducătorilor acestora, să fie dispuse măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze testarea săptămânală a tuturor angajaților, desfășurarea activității în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măști cu un grad mai ridicat de protecție (FFP2) în zonele aglomerate.