Noi reguli ANAF: îți vei putea debloca mai ușor contul bancar, după ce ți-a fost pusă poprire pe el
ANAF aduce românilor noi reguli pentru a putea debloca mai ușor contul bancar. Ce trebuie să faci, după ce ți-a fost pusă poprire pe el?
Noi reguli ANAF: îți vei putea debloca mai ușor contul bancar
Regulile ANAF se schimbă! Ministrul finanțelor Florin Cîțu menționează că marți „cel mai probabil”, în ședința de Guvern, va fi adoptat actul normativ care obligă ANAF să ridice popririle pe conturi. Ieri, după întâlnirea cu parlamentarii PNL a susținut că: „Ordonanţa va permite ANAF să ridice acele popriri de pe conturi. Proiectul are nevoie de modificări la Codul de procedură fiscală, dar va fi, cred, în şedinţa de Guvern de mâine”.
Această propunere a fost lansată încă din vara anului trecut printr-un proiect normativ ce prevede mecanismul de automatizare a înființării și ridicării popririlor bancare de către organele fiscale. Inițiatorii au menționat, la momentul lansării proiectului, că „Disponibilităţile băneşti existente în conturile contribuabililor nu vor fi afectate peste limita sumelor înscrise în adresa de înființare a popririi bancare și, astfel, nu se vor produce sincope în activitatea desfăşurată de aceştia”, conform Antena3.ro
Cum va funcționa noua propunere?
Ridicarea măsurilor de executare silită prin proprire bancară va fi realizată în timp real. Înființarea se va efectua de la nivelul central al ANAF. Acesta se va face pe baza schimbului rapid de informații cu instituțiile de credit, se arată în urma unui citat. Pentru contribuabili, un avantaj considerabil îl prezintă faptul că nu va mai fi necesară deplasarea acestuia la sediul organelor fiscale.
În acest context, este eliminat plafonul de 1 milion de lei, astfel încât în măsura restructurării, debitorii să beneficieze de restanțe mai mici de 1 milion de lei, restanțe care nu au fost stinse până la data intrării în vigoare a ordonanței. Guvernul a luat decizia de prelungire a termenului limită pentru depunerea acestor acte, având în vedere restructurarea datoriilor de peste 1 milion de lei, acumulate de companii până la finalul anului 2018.