Noi modificări în educație. Ce se întâmplă cu examenul de Bacalaureat de anul viitor

de: Ionuț Vieru
21 05. 2022

Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, cei care vor intra în clasele IX-a și a V-a în anul școlar următor vor intra pe un altfel de sistem de învățământ. Despre ce este vorba, află în rândurile următoare.

Ce noi modificări vor fi aduse educației

Elevii claselor a IX-a și a V-a vor intra, începând de anul următor, pe un altfel de sistem, care este rezultatul consultărilor în programul „România Educată”. Rezultatele se vor vedea în anul 2027, după primul ciclu de patru ani.

„Cei care vor intra în clasa a IX-a vor intra pe un altfel de sistem, care este rezultatul consultărilor în Programul România Educată. De asemenea, cei care vor intra în clasa a V-a , vor intra pe un altfel de sistem. Dacă intră în anul 2023 pe un altfel de sistem, înseamnă că primele lucruri cu adevărat finalizate vor fi în anul 2027, după un ciclu de 4 ani.

Respectiv un cu totul altfel de bacalaureat, o generalizare a standardizării evaluării, o generalizare a proceselor de digitalizare în educaţie, o formare a cadrelor didactice din perspectiva pedagogiei digitale, un procent mult ameliorat din perspectiva evaluării şcolare. Acestea trebuie privite în raport şi cu termenul de 2026, înainte de 2027 când se finalizează toate proiectele educaţionale din PNRR aflate sub tutela României Educată”, a declarat Sorin Cîmpeanu într-o emisiune la Digi24.

Ministrul Educației a mai precizat ca proiectul are două obiective importante. Unul este calitatea și performanța în educație, iar cel de-al doilea este echitatea în educație.

Sorin Cîmpeanu vrea înlocuirea mediilor semestriale cu mediile generale

Ministrul Educației a mai vorbit și despre eliminarea mediilor semestriale și înlocuirea acestora cu o medie generală. Această nouă măsură ar putea fi pusă în aplicare începând cu anul școlar 2022-2023.

„Eu nici nu ştiu la ce a folosit media pe semestrul întâi. Nu m-a întrebat nimeni ce medie am avut pe semestrul întâi în clasa a IX-a, a X-a sau a XI-a, doar m-au întrebat de mediile generale, le vremea respectivă sau şi după. Deci micşorăm ponderea acestor note în sistem numeric, dar nu o eliminăm.

E nevoie de medii generale la finalul fiecărui an şcolar, doar că ele vor rezulta în urma unui proces de evaluare gestionat de fiecare cadru didactic care îşi cunoaşte cel mai bine modul de construcţie a curicumului, care îşi cunoaşte şi elevii, este ajutat să îşi cunoască şi prin aceste evaluări standardizate şi s-ar putea să aibă o evaluare ritmică în aşa fel încât şa finalul anului şcolar vom avea şi note”, a declarat Cîmpeanu la Digi 24.

Mai mult de atât, elevii nu vor mai da teste pe hârtie în viitor, ci pe o tablă „inteligentă”. Potrivit ministrului, toate tablele vor fi înlocuite cu table interactive, însă profesorii au rolul determinant în școală.

Citește și: Veste importantă pentru elevii din România. Ce se întâmplă cu meditațiile de anul viitor