Noi măsuri extreme luate în Italia: asta ar trebui să facă și Biserica Ortodoxă Română
Italienii sunt printre cei mai loviți de coronavirus, la nivelul întregului mapamond. În această situație, măsurile luate sunt unele dintre cele mai aspre.
În următoarele zile, vom auzit din ce în ce mai des formularea ”măsură fără precedent în timpurile moderne.” Inițial, au fost norvegienii care au luat măsuri incredibil de aspre pentru prevenirea extinderii epidemiei de coronavirus. Acum, este rândul italienilor să continue ce au început în primele zile ale acestei săptămâni.
Ca referință, după China, Italia are cele mai multe cazuri de bolnavi confirmați cu coronavirus din lume. Vorbim de aproximativ 15113 cazuri, dintre care 1.016 s-au reflectat în deces, iar 1.258 s-au vindecat. Pentru ca aceste cifre să fie puse în context, Italia are o populație de 60,48 milioane de oameni.
Italienii nu mai știu ce măsuri să ia după ce și-au închis granițele țării și au închis toate localurile care activează pe teritoriul întregii țări. Astfel, singurele care au rămas deschise sunt magazinele de tip supermarket și farmaciile. Magazinele mici, de cartier, aparținând micilor întreprinzători, au fost și ele închise.
Acum, printr-un ordin la nivel național, Biserica Catolică trebuie să să-și închidă toate locașurile de cult. Argumentul, dacă nu era evident, ține prevenirea, pe cât posibil, a extinderii pandemiei de coronavirus. Decretul în acest sens a venit din partea cardinalului Angelo De Donatis, cardinalul general al Romei și va rămâne în vigoare cel puțin până în trei aprilie.
În acest moment, vor mai rămâne biserici deschise în alte colțuri ale Italiei, dar cele aproximativ 900 de biserici parohiale și locașuri istorice de cult din capitala peninsulei vor fi închise.
Această măsură completează una luat în urmă cu câteva zile. Anterior, doar slujbele religioase fuseseră anulate din cauza epidemiei. Decretul scutește de asemenea catolicii din dieceza Romei de obligația de a asista la slujbele de duminică și din zilele de sărbătoare de la Vatican.