Noi alerte meteo ANM: Ninsori și inundații în România. Județele vizate de cod portocaliu și galben

de: Daoud Andra
30 09. 2024

Meteorologii și hidrologii au emis noi avertizări meteo valabile începând de luni dimineață. Pe măsură ce furtuna Ashley traversează România, pentru râurile din șase județe a fost emis cod portocaliu de inundații. Care sunt zonele unde ar putea ninge în cursul zilei și când vom scăpa de precipitații, potrivit specialiștilor.

Județele vizate de inundații

Ciclonul Ashley a adus temperaturi scăzute și precipitații abundente în România. Plouă în continuare în mai multe județe, iar hidrologii au emis un cod portocaliu de inundații. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis avertizări pentru râurile din județele Harghita, Mureş, Covasna, Neamţ, Bacău şi Vrancea. Aici, sunt vizate următoarele râuri și afluenți:

  • Mureş – bazin amonte S.H. Suseni şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Suseni – amonte S.H. Stânceni (judeţele Harghita şi Mureş),
  • Olt – bazin amonte S.H. Tomeşti şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Tomeşti – amonte S.H. Micfalău, (judeţele Harghita şi Covasna),
  • Bistriţa – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Frumosu (judeţele Neamţ, Harghita, Bacău),
  • Trotuş – bazin amonte S.H. Ghimeş-Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Ghimeş-Făget – amonte S.H. Vrânceni (judeţele Neamţ, Harghita, Bacău şi Covasna),
  • Putna – bazin amonte S.H. Colacu şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Colacu (judeţul Vrancea).

Unde ar putea ninge

Pe fondul temperaturilor scăzute și al vântului puternic, în unele zone pot apărea lapovița și ninsoarea. Meteorologii avertizează că în zonele montane, la altitudini de peste 1.700 de metri, vor apărea lapovița și ninsoarea. Vântul va sufla cu până la 90 km/h la rafală, iar în Carpații Orientali și Meridionali vor apărea primii fulgi de nea. Șoferii care pleacă la drum în aceste zone sunt sfătuiți să aibă mașinile echipate corespunzător, pentru că va fi polei pe unele porțiuni de șosea.

Șefa ANM, Elena Mateescu, a spus când ne putem aștepta la o îmbunătățire a vremii. Se pare că vom avea parte de precipitații încă o săptămână, mai exact până pe data de 6 octombrie. Cantitatea de precipitații va fi semnificativă mai ales în jumătatea estică a țării.

”Chiar dacă de miercuri, joi, vom avea o ameliorare, este posibil ca la finalul săptămânii viitoare din nou să vorbim de precipitații și de un regim pluviometric, pentru că observăm câmpul precipitațiilor cu deplasare în țara noastră în continuare. Deci o săptămână de la 30 septembrie până în jurul datei de 6 octombrie bogată în precipații. Este posibil, cum arată datele, săptămâna viitoare să vorbim de un excedent de precipitații în special în jumătatea estică a țării”, a precizat Elena Mateescu, într-o intervenție la Antena 3 CNN.