Noi ajutoare de la stat. Pentru ce pot primi românii vouchere de până la 150.000 euro, mulţi le aşteptau
Românii din industria HoReCa și IMM-uri pot să beneficieze de vouchere de până la 150.000 de euro, dacă vor să lanseze proiecte de investiții prin Ministerul Energiei. Sebastian Burduja, șeful instituției menționate, anunță majorarea sumelor de bani puse la bătaie de statul român.
Cum pot antreprenorii din HoReCa și IMM-uri să profite de programul Electric Up 2024
Guvernul a aprobat, în urmă cu ceva timp, ordonanța de urgență pentru instituirea Electric Up 2024. Programul oferă posibilitatea companiilor din industria HoReCa de toate dimensiunile, precum și microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) să obțină bani de la stat.
Ajutorul financiar ce va fi acordat de Executiv companiilor HoReCa și IMM-urilor atingea la vremea respectivă 100.000 de euro. Banii vor putea fi folosiți pentru instalarea panourilor fotovoltaice, stațiile de încărcare a mașinilor electrice și sistemele alternative de încălzire/răcire.
450 de milioane de lei puse la bătaie de Ministerul Energiei
Înainte de sărbătorile pascale ortodoxe, Ministerul Energiei, condus de Sebastian Burduja, a propus modificarea și completarea Ordonanței de Urgență nr. 159/2020 pentru lansarea celei de-a doua ediții a programului Electric Up 2024. Guvernul a dat undă verde în acest sens.
Astfel, pentru cea de-a doua etapă a programului Electric Up 2024, Ministerul Energiei va aloca suma de 450 de milioane de lei. Proiectul în faza amintită vizează persoanele juridice române din industria HoReCa și IMM-urile din diverse domenii de activitate.
Cât de mult a crescut valoarea ajutorului de stat în a doua ediție Electric Up 2024
În cadrul celei de-a doua ediții a programului Electric Up 2024, valoarea finanțării nerambursabile pentru companiile HoReCa și IMM-urile din România a crescut de la pragul de 100.000 de euro la 150.000 de euro, potrivit informațiilor comunicate de Ministerul Energiei.
Banii acordați de stat sub formă de sprijin financiar vor fi folosiți în aceleași scopuri ca în cazul primei ediții a programului Electric Up 2024. Trebuie precizat că, în privința panourilor fotovoltaice, puterea instalată ce poate fi finanțată de stat poate să ajungă până la 150 kW.
Declarațiile ministului Energiei, Sebastian Burduja
„Întreprinderile mici și mijlocii, care reprezintă pilonii economiei românești, beneficiază de un impuls considerabil în direcția sustenabilității și eficienței energetice prin intermediul Programului Electric Up 2.
Prin alocarea a 450 de milioane de lei pentru a doua ediție a programului, se marchează o evoluție semnificativă în sprijinirea sectorului energetic durabil. Având în vedere interesul major pe care prima ediție a programului ElectricUp l-a stârnit în rândul mediului de afaceri, ne propunem să ridicăm acest program la un nivel superior”, a declarat Sebastian Burduja.
Ce condiții trebuie împlinite pentru a beneficia de ajutorul de stat de până la 150.000 de euro
Ajutorul financiar nu poate trece de suma de 150.000 de euro per beneficiar. Până la 75% din cheltuielile eligibile sunt susținute de statul român, iar restul de 25% va reprezenta cofinanțare din surse proprii.
Pentru a intra în posesia banilor, proiectul de investiții trebuie să includă: un sistem de panouri fotovoltaice cu o putere instalată între 27 kWp și 150 kWp pentru consumul propriu, o staţie de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice și hibride plug-in și un sistem alternativ de încălzire/răcire.