Noapte lungă în Vama Isaccea. Sute de refugiați ucraineni au ajuns în România, cu bacul

de: Ionuț Vieru
28 02. 2022

Sute de cetățeni ucraineni, familii cu copii și bătrâni, au fugit din calea războiului și au ajuns seara trecută la Vama Isaccea, cu bacul. Mulți dintre ei nu au un plan, nu știu unde vor să ajungă sau dacă vor sta în România, însă au fost nevoiți să-și părăsească casele din cauza situației de acasă.

Oamenii au ajuns la miezul nopții

Refugiații ucraineni au fost așteptați la Vama Isaccea de către voluntari, cu mâncare caldă, ceai, pături, medicamente și pregătiți să-i cazeze sau să-i transporte în diferite locuri unde vor sta o perioadă. Peste 400 refugiați au ajuns seara trecută, în jurul orei 12 noaptea, în România cu bacul. Unii dintre ei au venit cu mașinile, iar alții nu au avut altă soluție decât să vină pe jos.

Odată ajunși în România, cetățenii ucraineni se pot odihni în corturile instalate de autorități. Tot aici vor primi și o masă caldă, pentru a se încălzi. Dacă este nevoie, vor primi și sprijin medical. Foarte mulți tineri și bărbați au fugit din Ucraina, însă prioritate au mamele și copiii.

„Am venit din Odessa, acolo locuim. A început să fie complicat, auzeam bombe pe peste tot și așa am decis să părăsim orașul pentru a căuta siguranță. Încercăm să închiriem ceva, o cameră într-un motel, pentru că copilul meu e foarte mic, are opt luni”, a spus unul dintre ei.

Refugiații au venit în țară și prin Sighetu Marmației

Potrivit primarului localității, Vasile Moldovan, majoritatea refugiaților care intră în țară prin Sighetu Marmației sunt doar în tranzit. Mulți dintre ei vor să ajungă în Cehia sau Polonia, pentru a începe o viață mai bună, departe de război.

„Există un număr mai mare de cetățeni are tranzitează decât de obicei punctul vamal. Din câte am discutat cu cei care țin legătura acolo (n. red. un echipaj de poliție), cei care intră întreabă de gară și de cum pot ajunge în Polonia și Cehia.

Deocamdată cereri de găzduire nu avem din partea lor. Sunt mulți care au și rude în România(…) Avem identificate locații pentru găzduirea refugiaților dar deocamdată nu am instalat corturile ci așteptăm dispozițiile și în funcție de numărul celor care tranzitează și de opțiunile acestora”, a declarat primarul din Sighetu Marmației pentru Hotnews.ro.

De asemenea, există și ucraineni cu cetățenie română care au trecut vama. Aceștia vin din regiunea Ivano-Frankisvk, aflată la 200 de kilometri de graniță și care, din păcate, a fost atacată de ruși.