Ninsori şi ger până sâmbătă dimineaţa! Avertismentul meteorologilor pentru România, nu scăpăm de iarnă

de: Ștefan R. Apostol
04 04. 2023

Pregătiți-vă de iarnă, în aprilie! ANM anunță pentru această săptămână ninsori și ger până sâmbătă dimineață. Avertismentul dat de meteorologi, coroborat cu prgonoza meteo europeană, ne arată un tablou nedorit, plin de fenomene extreme și valori termice scăzute pentru luna în care, în mod normal, ar fi trebuit să ieșim la mânecă scurtă pe străzi. Din păcate, nu scăpăm de iarnă, așa că păstrați la îndemână hainele groase.

Un nou vortex polar pe cerul Europei

Vremea din pima parte a lunii aprilie va fi influențată de prăbușirea Vortexului Polar de luna trecută. Fenomenele meteorologice neobișnuit de reci pentru această perioadă vor continua în Europa, cu o circulație slăbită și un model de curent de temperaturi scăzute, vânt puternic și chiar ninsoare.

Vortexul polar a suferit un colaps puternic la sfârșitul lunii martie, efectele coborând acum de la nivelurile superioare ale atmosferei. Circulația deja slabă va fi afectată de un nou val de perturbări.

Specialiștii europeni spun că, pe măsură ce temperatura scade în regiunile polare, scade și presiunea. Odată cu temperaturile mai scăzute de la pol, diferența de temperatură spre sudul Europei cres. Acest lucru determină o diferență puternică de presiune globală de la poli spre ecuator.

Specialiștii avertizează că în emisfera nordică începe să se dezvolte o mare circulație de joasă presiune, ciclonică. Aceasta se extinde din straturile de suprafață, până departe în stratosferă. Acest fenomen este cunoscut sub numele de Vortexul Polar, fenomen ce este în aceste zile deasupra Europei, în special în partea de sud, sud-est și în estul continentului.

ANM anunță ninsori şi ger până sâmbătă dimineaţa

Efectele acestui nou fenomen se resimt în aceste zile prin valori termice extrem de scăzute, până la 5 grade, în mai toate regiunile, iar ANM vorbește, din păcate, de ninsori şi ger până sâmbătă dimineaţa. La ora la care scriem acest material, cel puțin în București plouă încă de ieri seară, iar valorile termice nu trec de maxim 6 grade, iar precipitațiile vor continua și în zilele următoare.

Vezi și: De ce ninge în aprilie, în România. Explicaţia Codului portocaliu de viscol: ciclonul mediteranean şi vortexul polar fac ravagii

Ca urmare a fenomenului ciclonic, vântul a bătut cu putere în anumite regiuni, fiind emis și un Cod Portocaliu de ninsori şi ger până sâmbătă dimineaţa, plus vânt puternic cu până la 180 de kilometri pe oră. Un alt cod a fost emis de ANM, valabil astăzi și mâine, 5 aprilie, iar ANM spune că „Vântul va avea intensificări temporare în Muntenia, Dobrogea și local în Oltenia și Moldova unde rafalele vor depăși 55…65 km/h și pe arii restrânse 70…75 km/h. La munte, în Transilvania și local în Maramureș vor fi precipitații, predominant ninsori, temporar viscolite și se va depune strat de zăpadă.”

Vreme rece și în București

În cursul acestei zile ANM a emis și prognoza pentru aceste două zile, iar datele arată că „Vremea va fi închisă și se va răci accentuat. Temporar va mai ploua, iar vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 55…65 km/h și trecător după-amiaza posibil de peste 70 km/h. Temperatura maximă (cu 10 grade sub media multianuală) se va situa în jurul valorii de 7 grade, iar cea minimă va fi de 3…5 grade.”, pentru ziua de azi, iar pentrâ mâine, 5 aprilie, „Vremea va fi rece pentru această perioadă și temporar va mai ploua. Temperaturile maxime vor fi de 9…11 grade, iar cele minime de 1…3 grade.”, anunță Administraţia Naţională de Meteorologie.

Vezi și: Iarnă în toată regula, în România! Viscolul şi ninsorile au făcut prăpăd în ţară. Când se mai încălzeşte vremea

Așadar, în toată țara vom avea parte de ninsori şi ger până sâmbătă dimineaţa, iar avertismentul meteorologilor ne anunță că nu scăpăm de iarnă, deși, în mod normal, ar fi trebuit să avem valori termice mult mai ridicate pentru perioada în care ne aflăm.