Nimănui nu-i vine să creadă ce a apărut în urma defrișărilor de pe Valea Oltului. Este o adevărată comoară pentru țara noastră

de: Filon Stan
24 08. 2024

O adevărată comoară a fost scoasă recent la vedere în urma defrișărilor care au loc acum pe Valea Oltului, unde se lucrează pentru Autostrada Sibiu-Pitești. Vegetația deasă a ținut ascunsă sute de ani această construcție emblematică.

Descoperire de senzație în urma defrișărilor de la Valea Oltului

Muncitorii care lucrează la Autostrada Sibiu-Pitești au făcut fără sp vrea o descoperire arheologică importantă, în timp ce făceau defrișări pe  Valea Oltului pentru a face loc autostrăzii. Odată îndepărtată vegetația, aceștia au observat o construcție foarte veche, așa că au fost alertate autoritățile.

Experții au ajuns imediat la concluzia că descoperirea făcută este, de fapt, Turnul Spart de la Boița, un monument istoric de importanță majoră pentru România. Construcția există încă din secolul XVI și pe vremuri fortăreața medievală reprezenta granița dintre Imperiul Austro-Ungar și Țara Românească. Acum, din clădire au mai rămas doar resturile zidului, în mijlocul căruia se afla Turnul, care a fost considerat în Transilvania, poartă de acces.

Descoperire de senzatie in urma defrisarilor de la Valea Oltului

Turnul de la Boița, punct de graniță foarte important

„Pentru prima dată văd cum trebuie și restul construcției ce făcea parte din complexul turnului de la Boița. Deși pare la îndemână de vizitat, înainte era destul de greu de făcut acest lucru din cauza vegetației şi a terenului înclinat. Acum e posibil pentru că s-au efectut lucrări de defrișare necesare construirii autostrăzii A1 Sibiu – Pitești. Zidul pornea de pe coasta muntelui, cu un pasaj boltit la nivelul drumului şi prelungit dincolo de turn până în albia Oltului.

Turnul de la Boița a reprezentat unul dintre punctele vamale importante pe drumul care lega Valahia de Transilvania, controlând astfel circulația navală și terestră în acest loc de pe Valea Oltului. În prezent nu este decât o ruină ce stă să se prăbușească în orice moment. Monument istoric având codul LMI: SB-II-m-A-12334”, se arată într-o postare publicată pe pagina de Facebook Țara cu Balauri.