Nicușor Dan rupe tăcerea despre aspectul sărăcăcios al ornamentelor de sărbători din București. Câți bani a reușit să economisească: „Asta e filosofia mea”
Nicușor Dan a oferit câteva informații legate de maniera extrem de modestă în care străzile și centrul Capitalei au fost decorate în preajma sărbătorilor. Spre deosebire de alți ani, luna decembrie a însemnat pentru mulți cetățeni care au colindat străzile Capitalei o imagine tristă a realității pe care o trăim zi de zi. Potrivit Primarului General, anul acesta, bugetul statului s-a îndreptat către alte cheltuieli, mai utile în timpul pandemiei decât instalațiile de Crăciun.
„Este un pic ridicol să dai 10 milioane pe iluminat stradal”
Mai mult decât în oricare alt an, bucureștenii și-au exprimat dezamăgirea profundă față de modul în care Primăria Capitalei nu s-a preocupat de împodobirea orașului cu ocazia sărbătorilor. De-a lungul timpului, străzile Bucureștiului au strălucit în luna decembrie, astfel că putea fi comparat cu marile capitale europene.
Chiar și anul trecut, Capitala s-a bucurat de instalații și decorațiuni impresionante, închiriate de pe vremea mandatului Gabrielei Firea. În acest an, Nicușor Dan a recunoscut că nu a mai închiriat nicio instalație suplimentară față de cele existente deja. Potrivit acestuia, decizia a fost luată în contextul pandemiei de Covid-19, care solicită sume de bani mult mai mari pe care Primăria trebuie să le aloce spitalelor.
“Tot ce am avut, am scos. Nu am mai închiriat altele. Diferenţa de bani între anul trecut şi anul acesta este că atunci au fost 10 milioane, care erau deja comandate când am venit eu. Şi chiar lucrările erau începute. 10 milioane de lei – anul trecut, un milion – anul acesta.
Cred că, în momentul în care spitalele îţi cer 300 de milioane şi tu nu poţi să le dai decât 200, este un pic ridicol să dai 10 milioane pe iluminat stradal. Asta e filosofia mea”, a explicar el, la B1TV.
Cum se vor desfășura evenimentele în București de acum înainte
Nicușor Dan susține că evenimentele mari din București ar trebui să fie preluate de sectorul privat, mai ales că există cerere în acest sens. În acest fel, acești operatori privați ar avea șansa să se promoveze, iar Primăria Capitalei ar valorifica într-un mod mai productiv banii cheltuiți până acum pentru astfel de evenimente.
„Şi pe iluminat, şi pe evenimente, vreau să mergem către piaţa privată. Există mulţi organizatori de evenimente şi am fost foarte aproape să organizăm un târg de Crăciun privat, în Piaţa Constituţiei – oameni care cu asta se ocupă şi pe care Primăria, prin toate evenimentele gratuite pe care le făcea, pur şi simplu i-a scos din piaţă.
Şi există cereri, inclusiv pentru Arena Naţională, o să vedeţi multe evenimente foarte interesante care o să fie în 2022. Pur şi simplu noi trebuie să refacem cadrul, astfel încât toţi operatorii aceştia privaţi să vrea să vină în Bucureşti, să facă propriile evenimente. Chiar şi în anul aceasta am avut în puţine locuri nişte privaţi care au montat nişte luminiţe. Asta e direcţia în care vreau să mergem”, a concluzionat el.