Nicușor Dan explică motivul pentru care 50% din populația Bucureștiului nu are apă caldă. Care sunt sectoarele vizate și în cât timp se va rezolva problema
Bucureștenii se luptă cu lipsa apei calde dintotdeauna, sigurele variabile sunt sectoarele, ca să nu fie discriminare. În cursul serii de marți, Nicuşor Dan, a confirmat că sunt probleme cu apa caldă în Bucureşti, explicând și care este motivul. Primarul Capitalei îi liniștește pe bucureștenii păgubiți, consolându-i că în două zile vor avea apă caldă să se spele. Mai mult, Nicușor Dan s-a arătat mulțumit de condițiile de căldură din această iarnă, fiind mai bine decât în precedentele.
De ce nu au bucureștenii apă caldă
Nicușor Dan a anunțat că două din cele 4 CET-uri se află în revizie, iar dacă acest lucru nu era de ajuns, a mai apărut și o avarie, care va fi rezolvată în cel mult două zile. Primarul Capitalei le-a explicat cetățenilor cum stau lucrurile atunci când vine vorba despre sistemul de termoficare, acesta fiind gestionat de atât de ministerul Energiei, cât și de Primărie. Dacă până acum, sectorul 5 era nelipsit de pe lista zonelor fără apă caldă, de data aceasta, sectoarele vizate sunt 2, 3 și 4.
”Sistemul de termoficare are două componente, producţia şi transportul. Ministerul Energiei se ocupă prin Elcen de producţie, noi ne ocupăm de transport. Pentru că instalaţia este veche, în cursul verii cele 4 mari CET-uri intră în revizie.
În momentul ăsta sunt două din patru în revizie şi ar fi trebuit să funcţionăm cu două, cea din vest şi cea din sud. Din păcate, la CET Sud a apărut o avarie care durează cam de o săptămână şi din cauza asta ei au nişte cazane mai mici care furnizează cât de cât apă caldă, dar mult mai puţin decât ar furniza centrala în regim normal (…)
Tot ce înseamnă Sectorul 2, 3, 4, ceea ce înseamnă 50 la sută din populaţie suferă de lipsa apei calde. Au remediat şi acum a apărut o nouă avarie, speranţa e că într-o zi, două, se remediază. În intervalul aprilie-octombrie trebuie ca cele 4 CET-uri să îşi facă reviziile”, a declarat Nicuşor Dan, luni seară, la B1TV.
Ce șantiere sunt în lucru în acest moment pentru rezolvarea problemelor de termoficare
Potrivit edilului Capitalei, există mai multe șantiere deschise pentru a termina lucrările, printre care, Ferentari, Orășelul Copiilor, bulveardul Timișoara, dar și în alte zone. Nicușor Dan speră ca toate lucrările să fie terminate până în octombrie.
”Continuăm trei şantiere pe care le-am început anul trecut: Ferentari, pe care o să-l şi terminăm după doi ani de când l-am început, e un şantier la Orăşelul Copiilor şi mai avem un şantier în Pantelimon. Astea se vor termina anul ăsta. Apoi avem vreo 12 şantiere pe care le finanţăm din fonduri europene, din POIM.
Din cei 200 de kilometri îi începem… s-au semnat contracte la finele anului trecut, s-a făcut proiectarea şi acum, din iunie, lucrările vor începe în 12 şantiere. Mai e un şantier special finanţat cu bani de la Ministerul Dezvoltării, care e pe bulevardul Timişoara. În Sectorul 6 tot timpul sunt probleme şi lucrarea asta e importantă.
Şi în afară de asta mai sunt câteva… Compania noastră, Termoenergetica, face lucrări de reparaţii pe magistrale cu firme cu care este în contract. Acestea sunt toate lucrările care vor fi în acest interval, până în octombrie”, a precizat edilul.
Îmbunătățiri vizibile în iarna care tocmai a trecut
Întrebat în ce măsură ne apropiem de remedierea ţevilor, Nicuşor Dan a explicat că iarna ce tocmai a trecut au fost diferențe mari în ceea ce provește furnizarea căldurii în casele bucureștenilor, lucru care este confirmat și de beneficiari.
Primarul și-a exprimat optimismul cu privire la iernile viitoare, când toate problemele vor fi rezolvate, iar țara noastră va putea accesa și fonduri europene.
”Noi deja în iarna care a trecut am stat mai bine decât în iarna care a fost înainte şi asta o zic şi oamenii. Pe de altă parte, sunt şi cifre care ne spun că am pierdut mai puţină apă caldă. Asta înseamnă că presiunea a fost mai mare şi căldura a ajuns la toată lumea. Am avut cea mai geroasă iarnă, a fost luna februarie şi a fost o perioadă importantă din luna februarie în care nu au fost probleme cu sistemul de încălzire.
A folosit foarte mult şi centrala pe care am pus-o în Titan. Suntem mai bine. N-o să mai fie această problemă când atât noi o să reparăm acele zone sensibile, cât şi Elcenul, cu bani europeni din fondul de modernizare, o să-şi modernizeze centralele de producţie. Din punct de vedere financiar situaţia e stabilă şi putem să facem planuri să accesăm fonduri europene”, a concluzionat Nicuşor Dan.