Nicușor Dan, despre desființarea sectoarelor în București: „Ar trebui luată în considerare pentru 2028”

de: Andrei Simion
17 10. 2024

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a afirmat că discuțiile despre eliminarea sectoarelor din Capitală nu sunt relevante în următorii patru ani, având în vedere că există deja primari și consilieri locali aleși. El a subliniat că acest subiect ar putea fi abordat în viitor, în special în cadrul următoarelor mandate, dar nu în actualul.

Întrebat despre viitorul Bucureștiului și despre necesitatea de a mai avea primării de sector, Nicușor Dan a declarat că prioritatea sa în acest mandat este să asigure resurse financiare suficiente pentru a soluționa problemele cetățenilor și să elibereze autorizații de construcție pentru a evita congestionarea traficului.

„În următorii patru ani nu putem discuta despre dispariția sectoarelor, dar este o temă ce ar trebui luată în considerare pentru 2028”, a explicat primarul.

În plus, el a adăugat că este important să avem o discuție despre cum se împart banii și cine este responsabil pentru eliberarea autorizațiilor. Cu privire la posibilitatea de a înlocui sectoarele cu altceva, Nicușor Dan a spus: „Nu cred că este momentul acum, dar este o dezbatere necesară pentru viitor”.

Nicușor Dan: „Poliția Locală nu este necesară”

Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a exprimat clar poziția sa privind Poliția Locală, afirmând că aceasta „nu este necesară” și că a fost întotdeauna un susținător al desființării acestei instituții, deși aceasta se află în subordinea sa. El a subliniat că atribuțiile Poliției Locale ar trebui să fie preluate de Poliția Națională.

„Ca principiu, cred că nu e necesară”, a spus Nicușor Dan, explicând că „atribțiile ei trebuie să fie preluate de către Poliția Națională”. Edilul a subliniat că Poliția Națională este „mai profesionistă” în gestionarea problemelor de ordine publică comparativ cu polițiile locale din orașele și comunele din România.

În cadrul unei discuții la Digi 24, primarul a adăugat: „Ea are atribuții de ordine publică, care pot fi preluate de poliția națională, care, s-o spunem drept, este mai profesionistă pe chestiuni de ordine publică decât polițiile locale, în general, din orașele și comunele din România”.

Nicușor Dan a subliniat și că, în timp ce legea prevede funcționarea Poliției Locale, el va continua să colaboreze cu aceasta: „Dar, atât timp cât legea spune că ea trebuie să funcționeze, lucrăm cu ea, aşa cum e”.

Această declarație vine pe fondul unui scandal recent în care Poliția Locală a fost implicată, în special în contextul lucrărilor de reabilitare a planșeului Unirii, unde Nicușor Dan a subliniat importanța obținerii tuturor avizelor necesare pentru continuarea lucrărilor.