Nicolae Ceaușescu, trișat de un singur artist din România. Cine a avut curajul de a îl păcăli (exclusiv)
Pentru cei care nu „gustaseră”, încă, ceea ce astăzi cunoaștem ca manele, formația Azur reprezenta un anume gen muzical, care astăzi nu prea se mai cântă. Dar, pe vremea de tristă amintire, solistul celebrei trupe, Nelu Vlad, a avut curajul de a refuza să-i cânte lui Nicolae Ceaușescu.
Nelu Vlad și curajul nebun de a-l refuza pe Ceaușescu
Ajuns astăzi la 70 de ani, solistul celebrei formații Azur, a rememorat câtva episoade trăite de acesta pe vremea când în România cel care dicta și spânzura era Nicolae Ceaușescu. În anii aceia manelele nu erau încă a modă, iar genul muzical abordat de Azur, un amestec de lăutărie și muzică de petrecere, prindea la mai toate petrecerile, atâtea câte erau.
Nelu Vlad recunoaște că notorietatea și-au câștigat-o în acele vremuri, fiind invitați pe la mai toate nunțile din țară. Cu toatea astea, deși extrem de cunoscuți, Nelu Vlad a avut curajul nebun de a nu-i satisface dorințele dictatorului, și anume acelea de a-i cânta în privat. Solistul formației Azur a rememorat un astfel de episod, într-o discuție cu redacția Impact, declarând că „..nu eram deloc pe aceeași lungime de recepție”.
„Prima dată totul s-a petrecut prin vara lui 1988. Cred că era luna august, dacă-mi amintesc bine. La mine acasă au ajuns doi securiști, care i-au cerut nevesti-mii să mă prezint urgent la restaurantul „Calul bălan” din Neptun, fiindcă urma să-i cânt mult stimatului fiu al poporului.
Nicolae Ceaușescu se afla în concediu la Neptun și probabil trepădușii din jurul său se gândiseră că Azur putea constitui o modalitatea de divertisment pentru el. Am decis să plec departe de casă, la Tecuci. Aveam acolo niște prieteni buni, așa că am decis să stau la ei câteva zile. Pe vremea aceea nu existau telefoane mobile, așa că nu mă puteau găsi cu una, cu două. Probabil doar dacă m-ar fi dat în urmărire generală, prin intermediul televiziunii. Asta cred că era singura variantă”, povestește pentru Impact, Nelu Vlad.
De la muzicanți la fierar-betoniști
După episodul în care a refuzat să-i cânte lui Nicolae Ceaușescu, Nelu Vlad și-aduce aminte și de un alt episod, de data asta cu cei de la Securitate. Celebrul solist spune că, deși erau cunoscuți cam peste tot, refuzul său nu a făcut valuri prea mari în acele vremuri.
Cu toate astea au existat și repercursiuni, mai ales după ce reprezentanții Securității din județul Brăila au decis că Nelu Vlad și colegii din trupă trebuie să pună umărul la dezvoltarea socialistă a țării. Așa se face că toți membrii trupei Azur, din muzicanți au ajuns să fie încadrați în câmpul muncii socialiste ca fierar-betoniști, lucrând cot la cot cu muncitorii pe șantiere.