Nici meteorologii nu mai înțeleg nimic: Zăpadă în mijlocul verii. Unde a venit iarna în august

de: Rosu Ioana
04 08. 2023

În această perioadă a anului, numeroase regiuni din diferite colțuri ale lumii se confruntă cu temperaturi extreme, generând provocări semnificative pentru oameni și mediu. În timp ce unele regiuni se confruntă cu valuri de căldură, altele sunt caracterizate de fenomene meteo dezastruoase, cum ar fi inundațiile și furtunile violente, dar și de ninsori ți temperaturi neobișnuit de scăzute pentru această perioadă.

Ninsoare neobișnuită acoperă Ushuaia, Argentina, în mijlocul verii

Ushuaia este capitala provinciei Tierra del Fuego, încă din anul 1885, fiind cea mai sudica regiune din Patagonia, Argentina, supradenumita si “Sfarsitul Lumii”. Acest oraș a fost, recent, martorul unui fenomen meteorologic neobișnuit în mijlocul sezonului cald pentru restul lumii. Într-un spectacol surprinzător, zăpada a acoperit străzile, creând un peisaj pitoresc al orașului și, totodată, aducând un decor de iarnă în mijlocul verii.

În mod normal, Ushuaia se bucură de o climă de tundră, cu temperaturi moderate, prepornderent scăzute în timpul verii, în general între 3°C și 10°C. Cu toate acestea, fenomenul neașteptat de ninsoare a adus o schimbare dramatică, aducând temperaturile la sub zero grade Celsius și lăsând o pătură albă de zăpadă în oraș.

Locuitorii și turiștii din Ushuaia au fost surprinși și încântați de acest eveniment rar. Mulți dintre ei au ieșit pe străzi pentru a se bucura de zăpadă și pentru a captura imagini memorabile ale acestui spectacol unic al naturii.

Autoritățile locale au reacționat prompt pentru siguranța și confortul cetățenilor în fața condițiilor neobișnuite. Echipele de deszăpezire au intervenit pentru a curăța drumurile și trotuarele, iar avertizările meteo au fost emise pentru a informa populația cu privire la schimbarea bruscă de vreme.

Așa cum s-a întâmplat și în alte orașe ale lumii, acolo unde au avut loc schimbpri drastice de temperature, fenomenul se datorează, cel mai probabil, unui val de aer polar care a ajuns în această regiune.

În ciuda uimirii populației,  aceasta nu este prima dată când ninsoarea s-a produs în timpul verii în zona sudică a țării. Fenomenele meteorologice neobișnuite precum acesta trag un semnal de alarmă privind  importanța monitorizării schimbărilor climatice și a fenomenelor extreme în întreaga lume.

Localnicii au publicat imaginile pe rețelele sociale

În ciuda caracterului neobișnuit al acestei ninsori de vară, localnicii și turiștii au fost încântați să trăiască acest moment, admirând un peisaj de poveste într-un oraș cunoscut pentru frumusețea sa naturală.

Cu toate acestea, specialiștii reamintesc că schimbările climatice globale ar putea genera mai multe fenomene meteorologice extreme, astfel că, eforturile de protejare a mediului și de combatere a încălzirii globale rămân cruciale pentru a menține echilibrul natural al planetei.

În România, se înregistrează temperaturi extreme cu maxime de până la 41 de grade, fiind anunțat cod portocaliu pentru mai multe județe ale țării, în special în zonele de sud și vest.

Suntem sub incidenţa unei mase de aer tropical în extindere şi în intentisificare chiar, acest lucru însemnând disconfort termic din ce în ce mai accentuat. Ne aşteptăm la valori de 38 – 39 de grade Celsius în partea de vest a teritoriului, de 40, poate chiar 41 în partea de sud a ţării noastre”, a declarat meteorologul Alina Şerban.

Vezi imagini de basm surprinse în Uhuaia: