Nelu Tătaru, vestea așteptată de milioane de români. Ce se întâmplă cu persoanele asimptomatice după modificarea legii carantinei
Nelu Tătaru a anunțat ieri seară detaliile referitoare la modificării legii carantinei. Astfel, ministrul Sănătății a precizat că fiecare persoană asimptomatică, infectată cu COVID-19, va fi internată în spital și în termen de maximum 48 de ore aceasta va fi evaluată de către medici, decizând dacă necesită internare sau izolare la domiciliu.
Legea carantinei, modificată articol cu articol
Nelu Tătaru a adus asigurări că legea arată total diferit față de cea inițială, fiind analizat și modificat fiecare articol pentru a fi în concordanță cu drepturile cetățeanului. Acesta a anunțat că legea urmează să primească votul final și speră ca acest lucru să se concretizeze conform discuțiilor și ședințelor anterioare.
Ministrul Sănătății a transmis informații cu privire la situația copiilor persoanelor asimptomatice, care vor necesita internare în spital. Potrivit declarațiilor lui Nelu Tătaru, cei mici vor fi lăsați în grija rudelor, pâna la gradul patru. De asemenea, șeful de la Sănătate a anunțat prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile.
“Am luat fiecare articol, am adus argumentele Ministerului Sănătății și ale mele. Sper ca în continuare ședința și votul care vor urma să meargă pe același parcurs discutat, având în vedere carantina, izolarea, internarea în spital, internarea asimptomaticilor cu evaluarea în maxim 48 ore și decizia de izolare până la 14 zile, dacă ne referim la Covid, iar pentru cei simptomatici, în funcție de simptomatologie, vor urma internarea în spital, până la ameliorare, cu condiția că, dacă e mai devreme de 14 zile, să meargă în izolare”, a spus Nelu Tătaru, marți seară, după ședința Comisiei Juridice.
Fiecare pacient infectat cu coronavirus va fi evaluat în primele 48 de ore
În urma unei evaluări în primele 48 de ore, persoanele asimptomatice care nu prezintă leziuni medii sau grave vor fi trimise în izolare la domiciliu, iar persoanele simptomatice vor rămâne în spital până la negativizarea testului sau până când va deveni asimptomatic.
„Fiecare pacient își va face o evaluare clinică, biologică, paraclinică, radiologică și medicul curant va avea și posibilitatea să-și susțină diagnosticul pe care îl pune la un momentul dat. După maxim 48 de ore, cei asimptomatici pot merge la domiciliu, cu izolare până la 14 zile, dacă mă refer la Covid. Pentru cei simptomatici, în funcție de simptome, se va decide prelungirea internării până la vindecare sau până devine asimptomatic”, a precizat Nelu Tătaru, potrivit Digi24.ro.
Ministrul Sănătății a subliniat că această lege este gândită pentru “binele sănătății publice în condițiile de risc epidemiologic și biologic”.
Ce sancțiuni primesc cei care nu respectă legea
Nelu Tătaru a specificat că există și pedepse legale pentru cei refuză să respecte legea carantinei: „Sunt specificate în legea 55, avem și un Cod penal. Sper să ajungem la un numitor comun, atât ca patologie, cât și ca respectare a unor reguli”, a precizat acesta, în cursul serii de ieri.
Tot ieri, ministrul a anunțat ce persoanele care își fac testul vor fi nevoite să stea în izolare până la aflarea rezultatului. Întrebat ce se va întâmpla cu copiii ai căror părinți sunt internați cu coronavirus, ministrul a răspuns că „rămân în custodia familiei până la gradul 4. Nu vor fi luați de stat”, a declarat Nelu Tătaru.
Nelu Tătaru a anunțat prelungirea stării de alertă
Nelu Tătaru a anunțat că în condițiile date nu există nicio îndoială că starea de alertă nu se va prelungi. Acesta a menționat că, de asemenea, vor putea avea loc alegerile, așa cum pot începe și alte activități, precum redeschiderea școlii.
„Vom avea stare de alertă cât va fi nevoie să avem o siguranță pentru cetățenii României, în condițiile în care vedeți o creștere”, a subliniat el.
Întrebat dacă vor putea fi alegeri în toamnă, în perioada stării de alertă, ministrul a spus că se va putea „cu precauții se pot organiza și alegeri. Dacă deschidem școlile, putem organiza și alegeri”.