15 iun. 2020 | 12:08

Nelu Tătaru, reacție dură după creșterea alarmantă a cazurilor: „Vrem, nu vrem, recunoaștem sau nu, suntem într-o stare de alertă”

Sănătate
Nelu Tătaru, reacție dură după creșterea alarmantă a cazurilor:
Nelu Tătaru, reacție dură după creșterea alarmantă a cazurilor: "Că vrem, că nu vrem, că recunoaștem sau nu, suntem într-o stare de alertă" Sursă foto: Inquam Photos/George Călin

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit în această dimineață despre creșterea numărului de îmbolnăviri, ca rezultat al celor două etape ale relaxării restricțiilor. Acesta subliniază nevoia prelungirii stării de alertă pentru a avea la îndemână instrumentele cu ajutorul cărora autoritățile pot gestiona viitoarele creșteri ale numărului de cazuri.

“Am avut cinci zile în care am avut o creștere a numărului de cazuri”

Nelu Tătaru a explicat în direct la Digi24 despre creșterea numărului de infectări în ultimele cinci zile. Deși situația este îngrijorătoare, Nelu Tătaru este conștient că acest fenomen de transmitere accentuată a virusului era de așteptat în condițiile relaxării restricțiilor.

Dat fiind faptul că începând de astăzi va intra în vigoare un al treilea set de măsuri de relaxare, ministrul Sănătății consideră vitală prelungirea stării de alertă pentru a putea gestiona din punct de vedere administrativ posibile situații de criză, precum creșterea alarmantă a numărului de cazuri.

Că vrem, că nu vrem, că recunoaștem sau nu, declarat sau nu, suntem într-o stare de alertă. Am avut cinci zile în care am avut o creștere a numărului de cazuri. Dacă au început timid la 196 de cazuri noi, 237, 222, 275, 320 culminând în prezentarea de ieri. Suntem într-o transmitere comunitară, nu exacerbată, dar o avem accentuată de cele două măsuri de relaxare de până acum.

Astăzi intră și cel de-al treilea set de măsuri de relaxare. Sunt măsuri pe care le gestionăm, pe care le avem în vedere printr-o serie de norme de măsuri de desfășurare și funcționare a fiecăreia dintre aceste relaxări. Avem ordine comune care vor apărea și astăzi în Monitorul Oficial, unele apărute de sâmbătă, cu miniștrii de resort cu principalele măsuri de relaxare.

În condițiile în care avem în continuare o creștere, va trebui să gestionăm într-o stare administrativă pe care noi o vrem în continuare este acea stare de alertă. Nu neapărat pentru a avea restricțiile vechi pe care le aveam, fiindcă avem măsuri de relaxare, dar pentru a putea avea pârghiile să putem gestiona eventualele evoluții nefavorabile”, a afirmat Nelu Tătaru, potrivit Digi24.ro.

Ministrul Sănătății îl atacă pe Marcel Ciolacu

Nelu Tătaru a ținut să dezmintă afirmația liderului interimar PSD, Marcel Ciolacu, potrivit căreia cifrele de îmbolnăviri sunt false și manipulate, precizând faptul că starea de alertă oferă pârghii care vor ajuta la gestionarea optima a numărului mai mare de infectări, dacă va fi cazul.

Aici nu pot să fiu de acord. Dacă cineva de specialitate va urmări încă de la începutul pandemiei până la panta descendentă în care ne aflăm acum, va putea vedea evoluția și adresabilitatea în ceea ce înseamnă unități de primire de urgență, cazurile în terapie intensivă, numărul deceselor și focarele care sunt în continuare în constituire, mai ales în unitățile spitalicești.

Dacă au avut sau au în continuare o anumită îndoială, cred că ar trebui să dispară, fiindcă ultimele cinci zile ne-au arătat că orice măsură de relaxare este urmată de o creștere a numărului de cazuri. Trebuie să avem acea pârghie pentru a putea gestiona.

Am avut două weekend-uri mari, de vineri până luni seara. Am avut și o aglomerare populațională în diferite zone ale țării. S-a trăit acea senzație de libertate. Am avut o accentuare a transmiterii comunitare, nu exponențial deocamdată, dar am avut o creștere. În următoarea perioadă numărul de cazuri va crește, dar controlabil. De aceea ne trebuie și starea de alertă. Duminică s-au făcut recoltări mai puține. S-ar putea ca astăzi să avem o scădere a numărului de cazuri noi”, a explicat Tătaru.

Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
GALERIE FOTO Imagini apocaliptice din Grecia. Cerul a devenit portocaliu și Atena abia se mai vede
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
JUDECĂTORII au luat decizia finală. FLORIN CĂLINESCU a primit vestea chiar acum
Capital.ro
Trucul care te ajută să testezi calitatea cașcavalului. Așa poți afla ce mănânci cu adevărat
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Se schimbă LEGEA! Ce se întâmplă cu românii care NU locuiesc la adresa din buletin
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro