Nelu Tătaru, Raed Arafat și Alexandru Rafila, convocați de urgență la Palatul Cotroceni. Decizia luată de Klaus Iohannis
Tensiune uriașă în România, în urma exploziei de îmbolnăviri cauzate de COVID-19. Președintele Klaus Iohannis i-a convocat de urgență pe cei mai importanți reprezentanți din Sănătate pentru a se consulta cu aceștia referitor la gestionarea pandemiei. Printre cele mai cunosute persoane care vor participa se numără Nelu Tătaru, medicul Alexandru Rafila și șeful DSU, Raed Arafat.
Care este scopul ședinței de la Cotroceni
În cursul zilei de astăzi, la ora 15:00, Klaus Iohannis a convocat o ședință menită să dezbată cele mai importante subiecte legate de gestionarea eficientă a pandemiei. În cadrul acestei ședințe vor lua parte mai mulți oficiali guvernamentali și experți sanitari, potrivit unui anunțului făcut de Administrația Prezidențială.
Decizia unei ședințe a fost luată în urma faptului că luni, 2 noiembrie 2020, un procent de 40% din testele COVID-19 au ieșit pozitive. Din păcate, mai multe localități au depășit rata de infectare de 5 cazuri la mia de locuitori.
Cu o rată de incidență care a depășit trei cazuri la mia de locuitori, Suceava a intrat în această naopte în scenariul roșu. De asemenea, în municipiul Zalău s-a introdus măsura carantinării, după ce a fost depășită incidența de opt cazuri la mia de locuitori. Într-o situație similară se află și Iași, care în scurt timp va depăși indicele de trei cazuri la mia de locuitori.
Cine sunt experții din Sănătate care vor participa în cadrul ședinței
În cadrul întrunirii de astăzi, președintele României dorește să evalueze și să prezinte măsurile de gestionare a pandemiei de COVID-19, cu scopul limitării răspândirii comunitare.
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea marți, de la ora 15:00, la Palatul Cotroceni, o ședință de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății; Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății; general dr. Ionel Paul Oprea, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății; Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății; dr. Andreea Moldovan, Director Medical, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov; dr. Gindrovel Dumitra, Medic Primar Medicină de Familie, Vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul SNMF”, a transmis Administrația Prezidențială.
În prezent, sistemul sanitar românesc a ajuns la epuizare, medicii făcând apeluri disperate către autorități și cetățeni. Capacitatea de umplere a spitalelor a ajuns aproape la maximum, iar medicii se află în punctul în care nu mai pot face față solicitărilor.
În România sunt internați peste 11.000 de pacienți cu forme medii sau grave de COVID-19, iar 30.000 de persoane se află sub tratament la domiciliu.
De la începutul pandemiei până în prezent, aproape 3000 de cadre medicale s-au infectat cu noul coronavirus, astfel că s-a ajuns în situația în care aceștia au ajuns să fie pacienți în spitalele în care lucrează.