Nelu Tătaru, ultimele informații despre redeschiderea teraselor: „Orice aglomerație a populației înseamnă și o reactivare a unor focare”

de: Rosu Ioana
14 05. 2020

Nelu Tătaru a vorbit miercuri seară despre gestionarea corectă a pandemiei de COVID-19. Acesta a transmis că Guvernul va adopta o decizie după ce forma finală a legii privind starea de alertă va fi votată și de Parlament.

În ce stare se află România în această perioadă

Ministrul Sănătății a declarat pentru Europa FM că România se află la începutul pantei descendente a curbei, iar autoritățile se concentrează pe modalitatea cea mai corectă a relaxării restricțiilor. Acesta a menționat faptul că în funcție de votul primit din partea Camerei Deputaților asupra legii privind starea de alertă, Guvernul va putea lua o decizie.

Nelu Tătaru explică relaxarea restricțiilor ca fiind o măsură adoptată gradual și cu simțul răspunderii, fără a fi nevoie de implicarea politicienilor. Aceste decizii au în vedere gestionarea administrativă a unor potențiale riscuri și pericole.

Pentru a putea gestiona acest moment, trebuie să relaxăm progresiv, gradual. Starea progresivă, graduală trebuie să se desfăşoare într-o anumită stare administrativă pentru a putea gestiona şi momentele neplăcute care pot interveni.

Este un moment în care Guvernul României a gândit ca în perioada care va veni să fie o stare de alertă în care să putem controla evoluţia ulterioară şi în funcţie de creşterea numărului de cazuri noi, a deceselor, să putem gestiona, la un moment dat, apariţia unui focar nou. Să vedem forma finală a legii şi apoi vom avea un punct de vedere„, a declarat ministrul Sănătății.

Când se deschid terasele?

Ministrul Sănătății s-a arătat sceptic cu privire la deschiderea teraselor, soluție propusă de parlamentari în legea privind starea de urgență. Acesta consideră că orice adunare mai mare de persoane poate fi un potențial de risc pentru activarea unor noi focare de COVID-19.

Orice aglomerație a populației înseamnă și o reactivare a unor focare. Se întâlnesc persoane care au stat în comunități izolate, mici, diferite. Aceste comunități care se constituie pot fi cele care dau și o transmitere. Nu putem ști cine este asimptomatic, cine poate da această boală, iar epidemiologic nu putem controla ce va urma. Rămâne o relaxare progresivă pentru a gestiona din fașă un număr de cazuri noi care ar putea urma„, a declarat acesta.

Nelu Tătaru a mai adăugat faptul că această relaxare a restricțiilor trebuie să fie lăsată pe mâna autorităților competente, pentru a decide cele mai bune și eficiente măsuri: „Dar nu putem lăsa ca într-o pandemie să gestionăm politic criza„.