Nelu Tătaru este acuzat de luare de mită. Fostul ministru al Sănătății a ajuns la DNA
Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății și actual deputat PNL, este subiectul unei anchete de corupție, fiind acuzat de luare de mită. În timp ce cercetările sunt în desfășurare, multiple percheziții au avut loc, inclusiv la farmacia deținută de soția sa, Rodica Tătaru. Deși acuzațiile sunt grave, Tătaru se declară nevinovat și susține că nu a condiționat niciodată actul medical de sume de bani sau alte beneficii materiale.
Nelu Tătaru, acuzat de luare de mită: Ancheta în plină desfășurare
În dimineața zilei de joi, Nelu Tătaru a fost ridicat de procurori și dus la DNA Iași pentru a fi audiat în legătură cu acuzațiile care i se aduc. Primele informații arată că fostul ministru ar fi luat mită în mod repetat, în peste 100 de acte distincte, dar sursele susțin că sumele primite ar fi fost mici și variate. Între bunurile primite ca mită se numără și alimente, cum ar fi găini și ouă, oferite de rudele pacienților pentru serviciile medicale prestate.
Conform declarației unui apropiat al anchetei, „există imagini video care îl surprind pe Nelu Tătaru în timp ce accepta aceste bunuri”. În ciuda acestor dovezi, fostul ministru insistă că este nevinovat, afirmând că toate acțiunile sale ca medic și politician au fost în interesul pacienților săi.
Tătaru se apără: „Sunt nevinovat”
Într-o declarație făcută la Antena 3, Nelu Tătaru a respins vehement acuzațiile, susținând că nu a condiționat niciodată actul medical.
„Nu am cerut și nu am condiționat niciodată actul medical. În condițiile în care mă știți, am fost ministru al Sănătății patru ani, apoi mi-am continuat activitatea de parlamentar. În timpul meu, pentru pacienții mei, am făcut tot ce trebuie. Sunt nevinovat și aștept ca justiția să își facă datoria”, a declarat fostul ministru.
Acesta a făcut referire la o postare anterioară de pe Facebook, în care sublinia că munca sa este dedicată pacienților, nu pentru câștiguri financiare:
„Nelu, tu pentru ce muncești atât la spital? Pentru pacienți, nu pentru bani”, răspundea Tătaru într-un mesaj șters ulterior de pe rețelele de socializare.
Ancheta DNA și măsurile luate
Procurorii DNA Iași au solicitat ridicarea imunității parlamentare a lui Nelu Tătaru, o măsură necesară pentru a continua perchezițiile la domiciliul acestuia. Solicitarea va fi transmisă Camerei Deputaților, urmând să fie dezbătută în Comisia juridică și, ulterior, votată în plen. În paralel, procurorii au confirmat că nu vor solicita ridicarea imunității pentru reținerea fostului ministru.
Ancheta se desfășoară în mai multe locații, inclusiv la farmacia deținută de Rodica Tătaru, soția fostului ministru. Procurorii analizează documentele și înregistrările care ar putea confirma implicarea lui Nelu Tătaru în fapte de corupție, iar ancheta este abia la început. Mai multe imagini video și mărturii din partea unor martori cheie ar putea avea un impact decisiv în acest dosar.
Reacția PNL
Cazul lui Nelu Tătaru a stârnit reacții și la nivelul Partidului Național Liberal. Președintele interimar al PNL Timiș, Vasile Blaga, a sugerat că Tătaru ar trebui să se retragă din politică până la clarificarea situației. Blaga a făcut referire la propriile sale experiențe legate de acuzațiile nefondate care i-au fost aduse în trecut, subliniind că retragerea ar fi o dovadă de demnitate.
„Din moment ce ai astfel de probleme, trebuie să te retragi. Prezumția de nevinovăție există, dar când ai astfel de acuzații asupra ta, trebuie să faci un pas înapoi. Este vorba de demnitate până la urmă”, a declarat Vasile Blaga.
Totodată, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a propus demiterea lui Nelu Tătaru din funcția de președinte al PNL Vaslui. Această propunere a fost validată cu unanimitate de voturi în cadrul unei ședințe a Biroului Politic Național al PNL.
Cariera politică și medicală a lui Nelu Tătaru
Nelu Tătaru, în vârstă de 52 de ani, este o figură cunoscută pe scena politică și medicală din România. A devenit ministru al Sănătății în martie 2020, în plină pandemie de COVID-19, și a ocupat această funcție până în decembrie același an. În calitate de ministru, Tătaru a implementat măsuri menite să oprească răspândirea virusului și a fost implicat în campania de vaccinare.
Anterior, el a ocupat funcția de senator în legislatura 2012-2016 pe listele PNL și este președintele organizației PNL Vaslui din 2017. La alegerile parlamentare din 2020, a fost ales deputat, fiind propus pe prima poziție pe lista candidaților PNL la Camera Deputaților pentru județul Vaslui.
Pe lângă cariera sa politică, Nelu Tătaru este medic chirurg la Spitalul Municipal de Urgență. Conform ultimei sale declarații de avere, acesta deține două apartamente și mai multe conturi bancare cu economii considerabile. Familia Tătaru are în total patru conturi bancare, dintre care unul conține peste 1 milion de lei.
Viitorul lui Nelu Tătaru
Cu ancheta în plină desfășurare și o serie de acuzații care planează asupra sa, viitorul politic și profesional al lui Nelu Tătaru rămâne incert. Dacă se va dovedi vinovat, fostul ministru ar putea suferi consecințe majore, atât din punct de vedere legal, cât și politic.
Deocamdată, Tătaru rămâne ferm pe poziția sa, declarându-se nevinovat și așteptând ca justiția să își urmeze cursul. Rămâne de văzut cum se vor derula următoarele etape ale acestei anchete și care va fi impactul asupra carierei sale politice și a reputației de medic.
Acuzațiile de luare de mită aduse lui Nelu Tătaru reprezintă un subiect fierbinte în spațiul public românesc. În timp ce ancheta DNA avansează, rămâne de văzut dacă probele vor confirma vinovăția fostului ministru. Până atunci, Tătaru își păstrează ferm poziția de nevinovat, cerând ca justiția să își facă datoria fără presiuni externe.