Nelu Tătaru, avertisment cu privire medicamentul pe care nu trebuie sa îl dai copiilor în această perioadă. Cât de rău le poate face

de: Rosu Ioana
09 11. 2020

Ministrul Sănătății face un apel important către toți părinții cu privire la administrarea antibioticelor la copii cu scopul de a preveni o posibilă infecție cu COVID-19. Folosirea antibioticelor poate fi folosită într-o singură situație.

Ce trebuie să facă părinții dacă cei mici au simptome ușoare de COVID-19

În această perioadă tensionată, teama de a merge la medic sau în spitale a crescut enorm, astfel că multe persoane pot fi tentate să aplice cunoștințele asimilate pe parcursul vizitelor anterioare la medic. Astfel, se știe că multe infecții puternice sau afecțiuni sunt tratate cu antibiotice.

Nelu Tătaru, avertisment pentru părinți cu privire la antibiotice

Avertismentul transmis de ministrul Sănătății este acela că, în cazul unei posibile infecții cu COVID-19, antibioticele le pot face rău copiilor. De aceea, părinții sunt rugați să ia imediat legătura cu medicul de familie, atunci când bănuiesc că cei mici ar putea fi purtători de noul coronavirus.

Nelu Tătaru menționează faptul că în ultima perioadă, numărul cazurilor de COVID-19 în rândul copiilor a crescut, motiv pentru care este bine ca părinții să ia măsuri de prevenție de la cele mai mici semnale.

În general, copiii dezvoltă forme ușoare sau medii ale bolii, ba chiar pot fi asimptomatici sau ușor simptomatici. În aceste cazuri, cel mai recomandat medic pentru a monitoriza evoluția infecției este cel de familie.

„Legătura pe care am recomandat-o şi o recomand este medicul de familie. Formele asimptomatice sau uşor simptomatice pe care le prezintă copiii sunt cele care trebuie gestionate prudent”, și-a început Nelu Tătaru atenționarea.

Fiecare caz are nevoie de tratament diferit

De asemenea, ministrul roagă părinții să nu fie tentați să le administreze antibiotice din dorința de a preveni o formă mai complicată a bolii.

„Sunt protocoale, sunt tratamente pentru fiecare caz în parte, pentru fiecare grupă de vârstă şi pentru fiecare mod de manifestare. Recomand în continuare… prevenţia nu se face printr-un antibiotic dat de acasă de părinţi.

Evaluarea se face de un medic de familie. Fiecare dintre copii se află în evidenţa unui medic de familie. Haideţi să luăm legătura cu medicul de familie, mai ales că avem o ordonanţă care spune că asimptomaticul sau simptomaticul fără comorbidităţi este cel care intră în monitorizarea medicului de familie.

Cred că primul moment ar trebui să fie acea monitorizare, luare în evidenţa medicului de familie şi tratament în consecinţă”, a declarat ministrul Sănătăţii, duminică, la Iaşi, în cadrul unei conferințe de presă.

Nelu Tătaru a menționat în cadrula celeiași conferințe de presă că în România snt internate 1000 de persoane la ATI, iar în țară există 1300 de paturi cu posibilitate de extindere în următoarele două săptămâni la 1.500-1.600.