Nelu Tătaru, avertisment crunt despre următoarele valuri pandemice care vor lovi România: „Din păcate, nu s-a terminat”

Nelu Tătaru, avertisment crunt despre următoarele valuri pandemice care vor lovi România: „Din păcate, nu s-a terminat”
Nelu Tătaru, fost ministru al Educației

Fostul ministru al Sănătății transmite avertisment după avertisment în vederea aducerii la cunoștință a pericolelor de natură medicală care ne pândesc în orice moment. Din păcate, valul patru al pandemiei pare că nu este singurul care amenință România, astfel că, alte perioade grele vor pune stăpânire pe sistemul de sănătate românesc.

„Am crezut că lumea a înțeles și va fi aglomerație la vaccinare”

În urmă cu câteva ore, Nelu Tătaru a transmis un apel către cetățeni, avertizându-i că în lipsa unei imunizări colective, în România vor continua să moară oameni și în alte valuri ale pandemiei. Consilierul onorific al premierului pe probleme de sănătate compară funcționarea țării noastre cu o locomotivă cu aburi pe care trebuie să o alimentezi continuu cu cărbuni, spre deosebire de cea electrică, în cazul căreia lucrurile sunt mult mai simple.

Acesta susține, de asemenea, faptul că autoritățile au renunțat la campania de vaccinare, crezând că oamenii vor da năvală la centrele de vaccinare.

“Societatea românească nu este o locomotivă electrică, la nivel de percepție încă suntem o locomotivă cu aburi, trebuie să punem încontinuu cărbuni. La noi campania de promovare s-a oprit la un moment dat, am crezut că lumea a înțeles și va fi o aglomerație la vaccinare cum nu s-a văzut.

N-a fost așa. A fost un 2020 spre sfârșit în care toată lumea întreba „da’ când vine vaccinul, când vine vaccinul?”, liste de așteptare, acele categorii speciale care urmau să facă primele vaccinuri, strigătele „nu treceți peste rând!”, vaccinări până în aprilie-mai, iar apoi s-a terminat.

S-a terminat fiindcă, din punctul meu de vedere, nu am fost destul de insistenți pe o campanie de vaccinare, n-am fost destul de insistenți să spunem că pandemia nu s-a terminat. Cel puțin patru valuri există, eu repetam acest lucru din 2020. O pandemie are un an jumătate-doi și ține 3-4 valuri. S-ar părea că noi vrem să facem o pandemie din 5-6 valuri”, și-a început acesta mesajul.

“Majoritatea din noi am ales să ne imunizăm prin boală”

Fostul ministru al Sănătății susține că țara noastră nu va fi pregătită nici de valul cinci și nici de alte posibile viitoare valuri, atâta vreme cât imunizarea colectivă nu va fi de minimum 70%. Acesta susține că jumătate din populație (nevaccinată și netrecută prin boală) joacă rolul unei pepiniere care dă naștere la haosul prezent în țară, caracterizat de multe cazuril grave care au paralizat sistemul sanitar.

“Cred că la un moment dat și autoritățile au intrat în același joc al populației, că s-a terminat. Nu s-a terminat. S-a terminat fiecare val în parte din care dacă n-am învățat câte ceva, să știm că n-o să fim pregătiți nici la următorul. Trăim momentele în care n-am fost pregătiți nici de valul trei, nici de valul patru. Vă asigur că dacă noi nu conștientizăm acum, nu vom fi pregătiți nici de valul cinci.

Urmează un val până vom fi toți imunizați, măcar 70%. Imunizarea se face prin vaccinare sau prin boală. Majoritatea dintre noi am ales să facem prin boală această imunizare. Avem o populație receptivă de 50%, să zicem, nevaccinați și netrecuți prin boală. Acea populație este pepiniera din care se nasc cazuri și cazurile grave”, a concluzionat Nelu Tătaru la Digi24.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI