Nelu Tătaru, anunțul momentului. Masca de protecție devine obligatorie în școli: „Trebuie să devină o regulă”

de: Rosu Ioana
18 08. 2020

Ministrul Sănătății trage un semnal de alarmă cu privire la obligativitatea purtării măștii de protecție de către elevi. Acesta consideră că autoritățile competente trebuie să pună la punct toate aspectele ce privesc reînceperea școlilor în siguranță.

„Este o regulă pe care trebuie să o menţinem”

Nelu Tătaru a vorbit în cursul zilei de ieri despre necesitatea purtării măștilor de protecție de către elevii claselor primare, în special. Acesta consideră că vârsta fragedă nu le permite respectarea întocmai a distanței fizice necesare, riscând să se infecteze în urma aglomerărilor care au loc în timpul pauzelor, atât în clase, cât și în curtea școlii.

Distanţa de un metru este relativă ca nişte copii de clasa I, a II-a sau a III-a să o poată respecta, atunci venim cu obligativitatea acestei măşti care trebuie să existe. Avem aglomerările acestor copii în pauze, în curţile şcolilor. Masca trebuie să vină ca o regulă adusă în joacă, poate, de către cei care pregătesc acest moment. Este o regulă pe care trebuie să o menţinem”, a spus Tătaru, la Realitatea Plus, potrivit Agerpres.

Ce scenariu va fi aplicat pentru reînceperea școlii

Ministrul Sănătății a explicat în cadrul aceleiași intervenții despre cele trei scenarii despre care se vorbește de o perioadă bună de timp. Acesta a specificat că în funcție de situația fiecărui județ și instituție de învățământ se va lua decizia cea mai bună. Dorința autorităților este ca școala să reînceapă cu prezența fizică a tuturor elevilor, însă totul depinde de situația epidemiologică privind infecția cu COVID-19.

Avem mai multe scenarii aplicate la nivel local, fiecare localitate îşi are particularitatea ei, atunci scenariul se aplică în funcţie de această zonă şi de particularitatea acelei şcoli pentru fiecare judeţ în parte. DSP, Inspectoratele Şcolare Judeţene, Comitetele Judeţene pentru coordonarea intervenţiei decid ce scenariu folosesc pentru fiecare clasă în parte.

Noi am vrea să se facă şcoala faţă în faţă. Nu putem, avem scenariul doi în care cei din clasele zero-IV, clasa a VIII-a, clasa a XII-a, cei care vor avea examene să participe. Celelalte clase să participe prin rotaţie, odată la două săptămâni, cuplat cu online, astfel încât să poată parcurge materia”, a explicat ministrul.