Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2022. Ce flori este bine să ai în casă pe 24 iunie

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2022. Ce flori este bine să ai în casă pe 24 iunie
Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul 2022. Ce flori este bine sa ai in casa pe 24 iunie

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2022. Pe 24 iunie, creștinii credincioși celebrează venirea pe lume a celui care l-a botezat pe Mântuitorul Iisus Hristos. În aceeași dată, românii onorează Sânzienele sau Drăgaica, o sărbătoare din mitologia daco-romană. Ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate în această zi. Ce flori trebuie să pui pe masă.

Care este povestea nașterii Sfântului Ioan Botezătorul 2022.

Celebrată în fiecare an, în data de 24 iunie, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este una dintre cele mai importante sărbători ale lumii creștine.

Născut cu șase luni înaintea Mântuitorului, sărbătoarea venirii pe lume a Sfântului Ioan Botezătorul a fost atestata documentar în secolele IV-V.

Cel care l-a botezat pe Mântuitorul Iisus Hristos s-a născut în familia preotului Zaharia, cunoscut și sub numele de „Îngerul Domnului”. Sfântul Ioan este menționat în cărțile sfinte drept cel care a pregătit oamenii pentru primirea lui Iisus Hristos.

Sărbătoarea de pe 24 iunie marchează minunea mică, evenimentul care va anunța minunea mare, Nașterea Domnului Iisus Hristos. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut cu șase luni înaintea lui Iisus, din pântecele unei femei sterpe.

Se spune că, atunci când Irod, regele iudeilor, a omorât pruncii pentru a împlini profeția și-ar fi adus aminte de ce s-a vorbit la nașterea lui Ioan și a trimis armata să-i pună capăt zilelor.

Elisabeta, mama lui Ioan Botezătorul, s-ar fi ascuns în munte și a cerut ajutor de la Dumnezeu, moment în care muntele, ca prin minune, s-ar fi despicat și ar fi primit-o în pântecele sale, iar soldații nu au găsit-o.

În acea perioadă, Sfântul Zaharia, părintele lui Ioan Botezătorul, era rânduit să slujească la Templu, aflându-se în Ierusalim. Regele Iudeei a trimis de trei ori ostași, cerându-i fiul, însă Zaharia a spus mereu că nu știe unde se află.

De furie, Irod s-a mâniat și l-a ucis pe tatăl lui Ioan Botezătorul în Templu, înaintea altarului, iar legendele spun că sângele curs pe marmură s-ar fi întărit ca piatra, în semn de mărturie a tragediei comise.

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2022. Ce flori se pun în casă

În ceea ce privește tradițiile și superstițiile acestei sărbători, în ziua Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, creștinii ortodocși merg la biserică pentru a asculta Sfânta Liturghie, după care se retrag la casele lor și se odihnesc.

În această zi de sărbătoare de pe 24 iunie este interzis să faci muncile câmpului, să coși, să speli, să faci curățenie. În unele zone ale României, localnicii au obiceiul de a merge la câmp să culeagă flori și plante tămăduitoare.

Mai mult de atât, legenda spune că în ziua de Sfântul Ioan Botezătorul, plantele au o putere mai mare de vindecare și ar putea lecui cele mai grave boli.

În popor, sărbătoarea creștină coincide cu Sânzienele. Aceste creaturi mistice ce iau forma unor fete tinere și frumoase celebrează iubirea, fertilitatea și bogăția. În ziua de Sânziene, fetele nemăritate merg la câmp să culeagă flori, pe care noaptea le pun sub pernă, pentru a-și visa ursitul.

În ziua Sânzienelor, sărbătoare cunoscută și sub numele de Drăgaica, fecioarele se îmbrăca în alb, se organizează în grupuri și merg să danseze pe la porțile vecinilor, pentru a-i fei de rele.