NASA a făcut anunțul: un asteroid uriaș poate lovi Pământul. Data fatidică la care omenirea ar putea dispărea

Asteroidul Apophis nu este o amenințare pentru Terra

NASA anunță că asteroidul Apophis va trece inofensiv aproape de Pământ pe 13 aprilie 2029. Când a fost descoperit în 2004, asteroidul a provocat agitație. Calculele inițiale au indicat o mică posibilitate de a avea impact asupra Pământului în 2029.

Apophis, un asteroid de aproape 300 de metri

Apophis este un asteroid aproape de Pământ, cu o dimensiune de peste 300 de metri. După ce au căutat prin câteva imagini astronomice mai vechi, oamenii de știință au exclus posibilitatea unui impact în 2029. Se prezice acum că asteroidul Apophis va trece în siguranță la aproximativ 31.900 de kilometri de suprafața planetei noastre.

Deși este o distanță sigură, este suficient de aproape încât Apophis să vină între Pământ și Luna noastră, care se află la aproximativ 384.400 de kilometri distanță. De asemenea, la distanță, unele nave spațiale orbitează Pământul. Este rar ca un asteroid de această dimensiune să treacă atât de aproape de Pământ, deși au fost observați trecând asteroizi mai mici, între 5 și 10 metri, la dimensiuni similare.

”Apropierea asteroidului Apophis în 2029, de Pământ, va fi o oportunitate incredibilă pentru știință. Vom observa asteroidul atât cu telescoape optice, cât și cu telescoape radar. Cu observații radar, am putea vedea detalii de suprafață care au doar câțiva metri.”, a spus Marina Brozović, cercetător în domeniul radarului la Jet Propulsion Laboratory al NASA din Pasadena, California, care lucrează la observațiile radar ale obiectelor din apropierea Pământului (NEO).

Apophis va trece pe lângă Pământ în 2029

În timpul trecerii sale din 2029, Apophis va deveni vizibil mai întâi cu ochiul liber pe cerul de noapte din emisfera sudică și va arăta ca un fir de lumină care se deplasează de la est la vest peste Australia. Va fi la jumătatea dimineții pe coasta de est a SUA când Apophis se va afla deasupra Australiei.

Apophis va trece apoi deasupra Oceanului Indian și continuând spre vest, va traversa ecuatorul peste Africa. Pe măsură ce trece pe lângă Pământ, va deveni mai luminos și mai rapid. La un moment dat, va părea că va călători mai mult decât lățimea Lunii pline într-un minut și va deveni la fel de strălucitor ca stelele din Micul Carul.

Apophis a fost descoperit pe 19 iunie 2004 de astronomii Roy Tucker, David Tholen și Fabrizio Bernardi. Aceștia se aflau la Observatorul Național Kitt Peak din Tucson, Arizona. Au putut observa asteroidul doar două zile din cauza problemelor tehnice și meteorologice. Din fericire, o echipă de la Siding Spring Observatory din Australia a văzut din nou asteroidul mai târziu în același an.

Asteroidul ar putea provoca un cataclism în 2069

De la descoperirea sa, telescoapele optice și radar urmăresc Apophis în timp ce orbitează Soarele. Oamenii de știință sunt încrezători că îi cunosc traiectoria viitoare. Calculele actuale arată că Apophis are încă o șansă foarte mică de a afecta Pământul, mai puțin de 1 din 100.000 de decenii de acum înainte.

Cele mai importante observații ale lui Apophis vor veni în timpul zborului său apropiat de Pământ în 2029. Oamenii de știință din întreaga lume vor studia dimensiunea, forma, compoziția asteroidului și, eventual, chiar și interiorul acestuia.

Ce se va întâmpla dacă Apophis lovește Pământul

Oamenii de știință nu numai că și-au prefigurat sosirea și șansele de impact, dar au stimulat și distrugerea care va avea loc dacă acest asteroid lovește Pământul. Ei au presupus că, dacă acest asteroid lovește terenul, va demola o regiune de 50 de metri pătrați, în timp ce, dacă se aruncă în ocean, va rezulta inundații și tsunami care vor provoca distrugerea zonelor de coastă adiacente, dar în ciuda impactului, aspectul optimist despre acesta este că nu va fi un nivel de dispariție al civilizației.

Cum va salva NASA Pământul

Chiar dacă se apropie de pământ, NASA are o strategie de rezervă pentru aceasta. Au lucrat cu ingineri specializați și toți au propus un plan care, dacă intră în câmpul gravitațional al planetei, va trimite o navă spațială de dimensiunea echivalentă cu Apophis în direcția sa pentru a crea o coliziune care va sparge asteroidul în bucăți.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI