Mușcătură de căpușă? Află ce trebuie să faci imediat

de: Ionuț Vieru
11 05. 2022

Odată cu venirea primăverii și imediat a verii, oamenii ies la iarbă verde, în natură, pentru a se relaxa în zilele libere. Cu toate acestea, trebuie să avem foarte mare grijă la căpușe. Reprezentanții Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara au enumerat o serie de informații legate de acestea și cum să ne ferim de ele.

Măsuri de prevenție a expunerii la căpușe

Căpușele sunt paraziți externi și se hrănesc cu sângele corpului gazdă, fie el om sau alte animale. Există sute de specii de căpușe în toată lumea, însă în România au fost identificate doar 30. Cu toate acestea, doar câteva transmit boli, iar cea mai frecventă specie întâlnită la noi este Ixodes Ricinus.

De regulă, căpușele se găsesc în zonele cu iarbă și umiditate crescută, precum păduri, tufișuri, parcuri, etc. Odată ajunsă pe pielea omului, căpușa caută o zonă ideală de fixare, timp care poate dura chiar și câteva ore. Mărimea ei crește pe măsură ce se hrănește cu sânge.

Prin mușcătură, își introduce capul sub piele, care are pe ambele părți doi clești, având rolul de fixare. Prin saliva lor, căpușele pot elimina diverși agenți patogeni.

Cum poți scoate căpușele din piele

În cazul în care o căpușa a intrat în piele și nu puteți apela la serviciul medical, ea se poate scoate și acasă, folosind o pensetă cu vârf subțire, în unghi. Tot ce trebuie să faceți este să fixați penseta cât mai aproape de punct de acces al înțepăturii și să trageți lent, fără a învârti și cu atenție, pentru a nu strivi căpușa.

După ce a ieșit căpușa, dezinfectați cu apă și săpun, apoi aplicați o soluție antiseptică. O altă metodă pentru a scăpa de căpușa este folosirea unui chibrit. Ele sunt atrase de mirosul de fosfor pe care îl conține gămălia bățului, ceea ce înseamnă că ar trebui să iasă singure.

Umezește capul unui băț de chibrit și fă cercuri cu el în jurul locului unde este înfiptă căpușa, însă cât mai aproape de ea. Ea va trebui să-și extragă singură capul aproape imediat și va urca pe bățul de chibrit urmărind mirosul de fosfor emanat de vârful chibritului.

Căpușa se mai poate scoate acasă folosind untura. Acoperiți insecta cu untură și ar trebui să iasă singură în 2-3 minute, din cauza lipsei de aer. Dacă nu funcționează, puteți repeta operațiunea, însă dacă nu iese nici a doua oară, apelați la un medic.