Musaca de vinete cu carne tocată. Rețeta de musaca grecească

de: Matei Oana
28 10. 2022

Musacaua cu vinete și carne tocată este un preparat tradițional grecesc. Cu straturi de vinete, cartofi, sos de roșii cu carne tocată aromată și un strat de bechamel auriu cu ouă, musacaua este un fel de mâncare sățios și minunat de gustos. Deși prepararea acestui fel de mâncare necesită mai mult timp, merită efortul, atât de gustoasă și consistentă încât o salată verde simplă este garnitura perfectă pentru un prânz complet. Musacaua, deși este cel mai des asociată cu bucătăria grecească, este prezentă în meniurile bucătăriilor din Orientul Mijlociu, fiecare având propria sa versiune de rețetă. Versiunile moderne a rețetei de musaca folosesc carne de vită, în loc de cea de miel, din unele rețete lipsesc cartofii sau sosul bechamel dar majoritatea păstrează sosul de carne. Deși există mulți pași pentru prepararea acestei rețete, gândiți-vă la musaca ca la lasagna, dar în loc de foi de paste, veți folosi cartofi și vinete.

Care sunt diferențele între sosul Ragu pentru Lasagna și sosul de carne pentru Musaca?

Cunoscută și sub denumirea de Lasagna grecească de vinete, musacaua încorporează straturi de cartofi, carne tocată delicios condimentată, vinete coapte la cuptor, totul acoperit cu un sos bechamel cremos. Sosul pentru musaca este mult mai gros decât sosul bolognez, iar adaosul de scorțișoară îî conferă un gust aromat specific acestui preparat tradițional grecesc. O altă diferență între cele două sosuri, este că în sosul de carne pentru musaca nu se adaugă țelină sau morcov.
De asemenea, sosul bechamel pentru musaca are gălbenușuri de ou și este mai gros decât sosul bechamel pentru lasagna.

Pentru a coace musacaua este necesară o tavă adâncă cu pereții înalți de 5-6 centimetri și dimensiunile 24×24 centimetri.

Ingrediente sos carne

  • 600 grame carne tocată vită
  • 400 grame pastă de tomate
  • 3 căței de usturoi
  • 2 cepe tocate
  • o cană de apă
  • 1 ou întreg
  • sare, piper, scorțișoară

Ingrediente sos bechamel

  • 2 gălbenușuri
  • 100 grame unt
  • 300 mililitri lapte cald
  • 100 grame făină
  • 200 grame mozzarella amestecată cu parmezan ras
  • sare, piper, nucșoară

Ingrediente straturi legume

  • 2 vinete medii
  • 3 cartofi albi

Mod de preparare

1. Pregătirea sosului de carne tocată

Pentru a face sosul de carne, încălziți o tigaie mare la foc mediu și puneți carnea tocată de vită. Se adaugă o jumătate de cană cu apă apoi se lasă la fiert până carnea se rumenește frumos. Rupeți carnea tocată în bucăți mici cu o lingură de lemn în timp ce se gătește.
Peste carne, se adaugă usturoiul și ceapa tocate și se călesc împreună. Dacă nu mai este suficientă grăsime pentru călire, se adaugă puțin ulei de măsline.
Se adaugă piperul proaspăt măcinat, scorțișoara și sarea.
Pasta de tomate se amestecă cu carnea și se lasă la foc mic timp de 15 minute, până sosul de carne se îngroașă. Se amestecă din când în când pentru a nu se lipi de tigaie.

2. Pregătirea legumelor

Cartofii se curăță de coajă și se taie felii de un centimetru grosime.
Vinetele se taie felii, groase de un centimetru, cu tot cu coajă. Peste vinete se presară sare și se lasă, într-o strecurătoare nemetalică, la scurs.
În mod tradițional feliile de vinete și cartofi se prăjesc, dar pot fi și coapte în cuptor.
Un sfat util este să vă asigurați că aveți o cantitate suficientă de vinete pentru trei straturi. Vinetele se micșorează considerabil când sunt gătite la cuptor.
Feliile de vinete și cartofi se stropesc cu ulei și se așază uniform pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Tava se dă la cuptorul încins la 180 de grade
până se coc.

3. Pregătirea sosului bechamel

Sosul bechamel are trei ingrediente principale: unt, făină și lapte.
Pentru musaca, sosul bechamel nu trebuie să fie lichid. Adăugarea gălbenușurilor de ou conferă fermitate sosului bechamel.
Se topește untul la foc mare, apoi se adaugă făina. Se amestecă rapid până făina absoarbe tot untul și se rumenște ușor.
Se reduce focul la mediu, se adaugă treptat laptele cald.
Se amestecă constant, până când sosul capătă consistență și devine cremos.
Se ia cratița cu sos de pe foc și se încorporează gălbenușurile bătute amestecându-se continuu. În timpul coacerii, gălbenușurile vor îngroșa sosul și vor oferi un strat distinct și cremos peste vinete. Se adaugă mixul de brânză rasă și se amestecă.
Se condimentează cu sare, piper și un praf de nucșoară.

4. Asamblarea straturilor de Musaca

Musacaua se asamblează în straturi, după cum urmează:

– un strat de cartofi copți, puțin sos bechamel, un strat de vinete coapte, un strat de sos bechamel, un strat de sos de carne, un strat de vinete, sos bechamel, sos de carne, un strat de vinete și ultimul strat (mai gros) de sos bechamel.
Se dă musacaua la cuptorul încins la 180 de grade, pentru 40 de minute. Musacaua este gata cănd stratul de bechamel devine auriu.

Musacaua se lasă la răcit înainte de porționare și servire.

Să vă fie de folos!

Musaca grecească