Muntele sfânt din România pe care puţini turişti îl vizitează. E un loc unic, peisajul îţi taie răsuflarea
România este o țară extrem de frumoasă cu peisaje de fantastice. În partea de nord a țării se ascunde „Muntele Sfânt din inima Moldovei”, așa cum îi spun localnicii. Sute de turiști vin aici anual, mai ales vara, datorită traseelor montane relativ ușoare și peisajelor de neuitat.
„Muntele Sfânt din inima Moldovei”
Orice iubitor de munte trebuie să vină măcar odată aici. Este vorba despre Muntele Ceahlău, un masiv muntos aparținând de lanțul muntos al Carpaților Orientali, situat pe teritoriul județului Neamț.
Masivul Ceahlău este cel mai înalt din grupa Munților Bistriței, iar cele mai înalte vârfuri sunt Ocolașul Mare, care are 1907 metri și Toaca, de 1904 metri. Ca și limitare, la nord se află Valea Bistricioarei, la est lacul Izvorul Muntelui, la sud Valea Bicazului și la vest văile Jidanului Bistrelor și a Pinticului.
Cel mai apropiat oraș de Ceahlău este Bicaz, iar dacă doriți să vă aventurați în câteva drumeții montane, ele pornesc de la poalele masivului, la circa 800 de metri altitudine, din stațiunea turistică Durău.
Dacă vă porniți într-o astfel de aventură, ar trebui să știți că temperatura medie anuală pe Vârful Toaca este de 0,7 grade Celsius și 7,2 grade Celsius la poalele muntelui. Cele mai mari valori se înregistrează în luna iulie, atunci când temperatura medie se învârte în jurul valorii de 18 grade Celsius.
Ce puteți vizita în Parcul Național Ceahlău
Parcul Național Ceahlău are o suprafață de 7.742 de hectare, iar în cadrul acestuia sunt incluse ca arii naturale protejate următoarele: Cascada Duruitoare, Rezervația „Polița cu Crini” și Muntele Toaca.
De asemenea, Masivul Ceahlău adăpostește o faună diversă și bogată. Aici se regăsesc peste 180 de specii de păsări, numeroase specii de mamifere mari și mici, 20 de specii de herpetofauna și o varietate de insecte.
În pădurile Ceahlăului trăiesc foarte multe specii de animale existente în Carpați. Câteva dintre acestea sunt: ursul bun, cerbul, mistrețul, lupul, vulpea, râsul, căprioara, pisica sălbatică, jderul de pădure, veverița și mândria stâncăriilor, capra neagră.
Totodată, Masivul Ceahlău este plin de sacralitate, deoarece oameni l-au asociat cu Olimpul Moldovei și cu istoria precreștină. Potrivit tradiției, pe acest munte ar fi sălășluit Zamolxe, zeul dacilor.
Un lucru foarte interesant este faptul că, pe data de 6 august, umbrele muntelui se contopesc și formează o piramidă spațială. Fenomenul are o explicație științifică, însă este înconjurat de o aură de mister.
Această umbră se produce pe muntele Ceahlău în primele zile ale lunii august. Intensitatea maximă are loc pe data de 6 august, atunci când credincioșii serbează „Schimbarea la Față”. Întreg fenomenul durează circa 80 de minute.