17 oct. 2021 | 08:54

Motivul real care a dus la explozia preţurilor la electricitate şi gaze. Cine este, de fapt, vinovat

News
Motivul real care a dus la explozia preţurilor la electricitate şi gaze. Cine este, de fapt, vinovat
Prețurile record din Europa continentală au atras atenția asupra rezervelor mai mici de gaze naturale din Rusia în această vară

Prețurile record din Europa continentală au atras atenția asupra rezervelor mai mici de gaze naturale din Rusia în această vară. Prețul la gazele naturale a avut efect și asupra celor de la energia electrică. Acest lucru i-a determinat pe unii lideri să se întrebe dacă Moscova a executat o contracție voită și liniștită a pieței. Scopul, spune teoria, ar fi creșterea prețurilor la un nivel atât de mare încât Germania se grăbește prin aprobarea conductei controversate din punct de vedere politic Nord Stream 2, a cărei construcție a fost atacată de sancțiunile SUA și opoziția din partea țărilor din estul Europei.

Poziția Rusiei ca furnizor fiabil de gaze naturale către Europa

Prețurile europene ale gazelor au crescut în ultimele săptămâni, urcând la un maxim de 25 de dolari pe milion de unități termice britanice. O serie de factori, de la blocajele de aprovizionare rusești până la lipsa vântului din Marea Nordului, au cauzat creșterea. Pe măsură ce se apropie iarna, țările cele mai dependente de gaze naturale, pentru încălzirea locuințelor și generarea de electricitate, ar putea resimți frigul.

Chiar și înainte de recenta creștere a prețurilor, gazul era în cantitate redusă. O iarnă prelungită a emisferei nordice a însemnat că țările europene au scăzut rezervele, lăsându-și stocurile cu 25% sub media istorică.

Întreruperile importurilor din Rusia și Norvegia, care furnizează aproape jumătate din gazul european, au făcut ca inventarele să fie greu de completat. Fluxul din Norvegia a fost limitat din cauza lucrărilor de îmbunătățire a infrastructurii țării.

Un incendiu la o uzină de prelucrare din Siberia și nevoia de a-și reumple propriile tancuri după o iarnă brutală care a strâns producția rusă, a fost un alt factor.

Gazprom și apărătorii săi spun că nu sunt de vină

În septembrie, 40 de membri ai Parlamentului European, în mare parte din Polonia și statele baltice, au cerut o anchetă a Gazprom, exportatorul rus. Ei doreau să se examineze dacă acțiunile Gazprom stau la baza creșterii prețurilor la gaze, care amenință acum o întrerupere mai largă a industriei europene.

Gazprom și apărătorii săi spun că acest lucru este suprasolicitat. Aceștia subliniază că rușii de la Gazprom și-au îndeplinit toate contractele de furnizare pe termen lung. Nu a fost dezactivată nicio livrare. Unele țări din Europa, inclusiv Germania, au primit chiar și livrări mai mari din Rusia anul acesta decât anul trecut.

Aceștia susțin că rusofobia este cea de a da vina pe Gazprom pentru ceea ce devine o problemă mondială. Prețurile la gaze din Asia cresc, de asemenea, pe măsură ce mai multe țări încearcă să înlocuiască cel puțin o parte din cărbunele din mixul lor de energie cu gaz natural cu ardere mai curată. De asemenea, producția internă de gaze din Europa a scăzut brusc.

Dar criticii Gazprom contestă faptul că este nevoie doar de o mică schimbare în echilibrul cererii și ofertei pe piețele de mărfuri pentru ca prețurile să crească sau să scadă. Partea cheie a argumentului lor este că aprovizionările către nord-vestul Europei din Rusia au fost, în medie, mai mici în acest an decât înainte de pandemie.

Creșterea prețurilor la gaze îi asigură influența lui Putin asupra Europei

Prețul gazelor naturale în Europa a crescut de șase ori de la începutul anului, lăsând multe guverne îngrijorate și mai vulnerabile. Președintele rus Vladimir Putin spune că principalul furnizor, Gazprom, își îndeplinește toate contractele cu Europa.

Putin mai declară că această criză este din vina UE, deoarece a privilegiat contractele pe termen scurt decât cele pe termen lung, pe baza a ceea ce el a numit politici eronate. Se referea la Acordul Verde, planul UE de a fi neutru în materie de carbon până în 2050. Șeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a dezvăluit în iulie.

„Acordul verde european, unul dintre cele mai ambițioase pachete de politici pe care le-a văzut vreodată Uniunea Europeană. Este o transformare completă a economiei noastre.

Astăzi, am arătat lumii întregi că Europa este pregătită să deschidă calea.”

În mod paradoxal, energia electrică produsă de cărbune crește cu 43% în Europa, deoarece centralele de cărbune revin, în special în Germania și Polonia. Electricitatea din cărbune este acum mai ieftină decât energia din gaz, dar eliberează de două ori dioxidul de carbon în atmosferă pe megawatt oră.

O parte din creșterea actuală a prețului gazului este comportamentul normal al mărfurilor care rezultă dintr-o perioadă de cerere scăzută până la mare, spune specialistul în energie Thierry Bros. Dar el spune că politicile ecologice ale UE au înrăutățit lucrurile și au trimis semnale greșite pe piață.

Rusia ar putea ajuta UE, dar condiționat

La nivel european, valorile cu privire la gaze naturale au crescut cu peste 40% într-o oră săptămâna trecută, din cauza temerilor de lipsă din această iarnă. Putin a calmat parțial piețele spunând că Rusia ar putea ajuta. Asta dacă UE este dispusă să accelereze rapid controversata sa conductă Nord Stream 2.

Rusia ar putea folosi și puterea sa actuală pe piață pentru a bloca Europa în contracte pe termen lung pentru gaze naturale. Ceea ce ar fi împotriva planului UE de decarbonizare și obținere a independenței energetice față de Rusia, spun specialiștii.

Dar, deși unii prezic lipsuri uriașe în această iarnă, analiștii consideră că piața funcționează așa cum ar trebui. Prețurile ridicate obligă industria să reducă consumul, astfel încât, până la sfârșitul acestei ierni, să existe în continuare suficient gaz pentru ca toți europenii să își încălzească casele.

PlaySport
DE NERECUNOSCUT! Cum arată la 76 de ani Valentin Ceaușescu, ultimul fiu în viață al lui Nicolae Ceaușescsu
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj FOTO
Ego.ro
Diana ȘOȘOACĂ, în ipostaze provocatoare! Imagini din tinerețe care au scăpat pe internet
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Cancan.ro
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Stirile PROTV
Un bărbat a primit o factură la telefon de 134.000 de euro după ce și-a petrecut vacanța într-o țară din Europa
Romania TV
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
Capital.ro
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
EVZ.ro
Vreme câinoasă în România. În unele zone plouă, în altele va ninge
Adevarul
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
BZI.ro
De ce nu este deschis sicriul lui Costel Corduneanu? Este acoperit cu flori şi drapelul României. Familia vine cu explicaţii – FOTO
Spynews.ro
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Imagini halucinante. O femeie și-a dus unchiul mort la bancă pentru a lua credit
Redactia.ro
A murit la doar 17 ani: ”Boala a răpus-o în 24 de ore”. Două zile de doliu
Digisport.ro
O româncă trage un semnal de alarmă: „Nu mai e de trăit în Italia”. Ce fenomen periculos a observat
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr record de soldați condamnați pentru crimă
Digi24
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se poată călugări și de-acum vor trăi doar din mila altora
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Codul Rutier. Este interzis total. Nu montați așa ceva pe mașină
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. De ce nu vrea Alexandra Velniciuc să aibă copii. Actrița are o căsnicie de mai bine de 20 de ani cu Șerban Puiu / VIDEO
Spynews
Devine obligatoriu din 6 iulie! Dispozitivul pe care trebuie să-l aibă mașinile la bord
Capital.ro
Ceapa și usturoiul verde pot dăuna organismului dacă nu sunt consumate corespunzător | Momentul în care nu e bine să le mănânci
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
BANI pentru ANGAJAȚI. MILIOANE de români PRIMESC în curând MĂRIREA
Mediaflux
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro