Motivul pentru care unii pensionari nu au primit pensia înainte de Paște 2024. Explicația Poștei Române

de: Anca Lupescu
03 05. 2024

Premierul Marcel Ciolacu a promis, înainte de Paște, că românii își vor primi pensiile înainte de sărbători, astfel încât să își poată face cumpărăturile din timp. Cu toate acestea, mulți s-au trezit că nici până astăzi nu le-a fost virată suma în conturi sau nu au primit pensia la ușă de la poștași. Care este motivul pentru care unii pensionari nu au primit pensia înainte de Paște 2024? Ce explicație a oferit Poșta Română, după ce toate autoritățile au dat asigurări că oamenii nu rămân fără bani de sărbători?

Motivul pentru care unii pensionari nu au primit pensia înainte de Paște 2024

Unele categorii de români au rămas fără pensie înainte de Paște. Vorbim despre militari și persoanele cu handicap, care nu și-au primit pensia înainte de Paște 2024.

Premierul a anunțat anterior că banii vor fi primiți înainte de sărbătorile pascale și că autoritățile sunt „în grafic” cu plățile.

Vezi și: Când intră pensiile pe card în mai 2024. Anunțul făcut de șeful Casei de Pensii înainte de Paște 

Cu toate acestea, premierul nu s-a referit în anunț și la militari sau persoanele cu handicap. Militarii aparțin de case teritoriale care țin de MAI, MApN și SRI, iar decizia privind plata pensiilor le aparține acestora, nu premierului sau Ministerul Muncii. Așadar, doar casele teritoriale pot decide cu privire la viramentul pensiilor, motiv pentru care declarația premierului a fost înțeleasă greșit.

Nici cei care beneficiază de indemnizație de handicap nu și-au primit banii. Se pare că aici a fost făcută o confuzie, pentru că premierul s-a referit doar la pensii, nu și la ajutoarele de handicap. 

Ajutorul de handicap este plătit de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, nu de Casa de Pensii, așa că acest ajutor nu a venit mai devreme. Aparent, vina nu ar aparține Ministerului Muncii pentru neplata pensiilor militarilor sau a ajutoarelor de handicap.

Ce se întâmplă cu pensiile normale

Probleme sunt și cu pensiile normale. Mai mulți oameni spun că nu și-au primit pensiile și că au rămas fără bani chiar de Paște.

Vezi și: Când intră pensiile de Paște, din cauza zilelor libere de la început de mai. Cum sunt afectați pensionarii de vacanța bugetarilor

În urmă cu două zile, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că pensiile vor fi plătite înainte de Paște, iar Ministerul Muncii a confirmat că banii au fost deja transferați către Poșta Română. Autoritățile s-au întrecut în asigurări că oamenii își vor primi banii, dar lucrurile nu stau așa în realitate.

„Data la care le vor primi pe cont este de 2-3 mai, în loc de 12 mai, data pe care o aveam în convenție, iar data la care vor livra pensiile factorii poştali, până la 3 mai, inclusiv”, a spus Simona Bucura-Oprescu.

Vestea a fost confirmată și de Șeful Casei Naționale de Pensii Publice. Totuși, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg mereu, așa că mulți români au rămas fără bani și încă îi așteaptă în Vinerea Mare.

„M-am informat și eu prin vecini dacă vin pensiile, nu știa nimeni. Am fost la Oficiul 32 de care aparțin. Nu se lucrează la dumnealor până pe 7, începând pe 8 se dau pensiile. Eu am vorbit cu o zi înainte și cu factorița, cu poștărița care vine acasă.

Și mi-a spus: „Doamna Vlad, după 8”. Când a zis dl prim-ministru, să zicem că îl cred și eu pe dl prim-ministru, eu mi-am făcut niște… ca fiecare, crezând că primesc pensia. Chiar mă afectează foarte mult, chiar eu am rămas fără bani“, a spus o pensionară pentru Digi 24.

Cu toate că poștașii lucrează și astăzi, românii care nu au primit până acum banii îi vor primi săptămâna viitoare, după sărbători.

Directorul Poștei Române spune că în această perioadă, oamenii trebuie să stea acasă și să aștepte pensiile. Cum a răspuns acesta problemelor din teren:

„De obicei, răspunsul ăsta e dat când se merge în oficiul poștal. În perioada aceasta, noi livrăm pensiile doar la domiciliu și nu în oficiul poștal.

Să stea acasă, că îi aduce poșașul pensia. Sunt excepții de genul ăsta, există tot timpul, nu le putem preveni. În cazurile astea de excepție, mergem și intervenim unde se face o reclamație”, a spus Valentin Ștefan, conform Digi24.

Chiar și cu reclamații, oamenii care nu și-au încasat pensiile până acum vor rămâne fără bani până după Paște.