Motivul pentru care trebuie să consumi carne de porc. Ce beneficii are, conform nutriționiștilor

de: Stan Nicu
30 04. 2022

Nutriționiștii au anunțat care este motivul pentru care trebuie să consumi carne de porc. Consumul de carne de porc are mai multe beneficii pentru om, acest aliment oferind o varietate de nutrienţi. În afară de gustul său plăcut, carnea de porc conţine grăsimi mononesaturate, similare cu ale uleiului de măsline.

Nutriționiștii s-au răzgândit în privința cărnii de porc. De câte ori pe săptămână trebuie să o consumăm

Consumul de carne de porc a fost stigmatizat, oamenii fiind informați că acest tip de aliment este bogat în grăsimi care dăunează sănătăţii, însă nutriționiștii au revenit și spus că dimpotrivă, acest aliment are proprietăţi benefice, cum ar fi proteine, minerale, vitamine B şi aminoacizi esenţiali necesari pentru o bună nutriţie.

Însă, chiar dacă are numeroase avantaje, nutriționiștii avertizează că toate produsele din carne trebuie consumate cu moderaţie.

Carnea de porc menține oasele sănătoase

Se cunoaște bine faptul că o parte din alimentaţia românilor este compusă din carnea de porc şi derivatele sale, deşi există unele mituri. Unii susțin că consumul de carne de porc nu este recomandat, însă în realitate acest aliment furnizează proteine, vitamine şi minerale.

Este ideal pentru menţinerea sănătății oaselor; iar în timpul sarcinii şi alăptării furnizează nutrienţii necesari atât pentru mamă, cât şi pentru bebeluș.

Carnea de porc conține proteine cu valoare biologică ridicată

Carnea de porc conţine 18-20% proteine cu valoare biologică înaltă. Aproape că nu are carbohidraţi, care pot fi suplimentaţi prin gătit. Este bogată în vitaminele B şi minerale precum fier, zinc, fosfor şi potasiu.

Are un conţinut scăzut de sodiu, ceea ce este bine mai ales dacă menţinem acest conţinut scăzut atunci când gătim sau, mai ales, la prepararea derivatelor cum ar fi cârnaţii.

Mezelurile, consumate cu moderație

Prezenţa purinelor, care sunt precursori ai acidului uric, este moderată. De asemenea, conţinutul caloric nu este foarte ridicat (120-330 kcal/100 g), în special în părţile slabe, mai arată nutriționiștii.

În schimb, cârnaţii furnizează mai multă energie (400-600 kcal/100 g), motiv pentru care acest tip de produs trebuie consumat cu moderaţie, mai arată un studiu al nutriționiștilor.

Grăsimea de porc, mai bună ca cea de vită

Grăsimea de porc este considerată rea de unii specialiști, însă este mai benefică decât cea conţinută de carnea de vită sau de mânzat.

Grăsimea de porc are acizi graşi mononesaturaţi, asemănători cu cei din uleiurile de floarea-soarelui, de peşte, de nuci şi de seminţe,  singura diferenţă fiind aceea că se solidifică la temperatura camerei.

Care sunt cele mai bune bucăți de la porc

Carnea de porc este un aliment recomandat de specaliști, în special bucăţile precum muşchiul, ceafa şi pulpa. Acestea au un conținut scăzut de grăsimi şi un aport de lipide oleice, palmitice şi linoleice.

Astfel, nutriționiștii recomandă să consumăm carne de porc de maxim trei ori pe săptămână.