Motivul pentru care testele de anticorpi nu sunt introduse în certificatul verde. Explicaţiile oferite de Valeriu Gheorghiţă
Anunțul pe care toți românii trebuie să-l cunoască. Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat de ce testele pentru anticorpi nu pot fi trecute în certificatul verde, alături de trecerea prin boală și prezența schemei complete a vaccinării anti-COVID.
De ce nu sunt valabile testele de anticorpi pentru a scoate certificat verde COVID
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a populației împotriva coronavirusului Valeriu Gheorghiță a vorbit la Digi24 despre motivul pentru care testele de anticorpi nu pot fi trecute în certificatul digital.
Potrivit spuselor specialistului, acesta a declarat că testele anticorpi arată prezența sau absența anticorpilor, nu și capacitatea lor de neutralizare a virusului.
„Anticorpii care apar la trecerea prin boală nu sunt întotdeauna neutralizanți. Noi știm că anticorpii-N sunt doar martori că omul a trecut prin boală și nu au rol de protecție. Anticorpii care eventual au rol de protecție sunt anticorpii anti-proteina Spike, sunt singurii care apar și după vaccinare.
Însă ceea ce folosim ca teste de laborator la acest moment – teste comerciale, disponibile – sunt în general teste calitative, adică îți spun că ai anticorpi sau sunt absenți, sau sunt teste semicantitative, adică îți dau o valoare de anticorpi, dar ei sunt anticorpii totali și nu reprezintă anticorpii neutralizanți. Doar un procent din acești anticorpi sunt neutralizanți”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi24.
Cine sunt românii care pot scoate certificat digital verde COVID
Mai mult de atât, testele pentru anticorpi nu pot determina perioada de timp în care pacientul a fost infectat cu virusul COVID-19, neputând fi constatată valabilitatea certificatului verde.
De asemenea, Valeriu Gheorghiță a specificat faptul că nicio țară din Uniunea Europeană nu folosește teste anticorpi pentru a valida un certificat digital verde care să permită cetățenilor să-și desfășoare activitățile de zi cu zi fără probleme, având acces în toate instituțiile și localurile publice.
Certificatul digital verde al U.E. poate fi validat dacă persoana în cauză poate demonstra faptul că a fost vaccinat cu cel puțin 2 doze de ser anti-COVID sau a trecut prin boală în ultimele 180 de zile.
„Și mai important este că atunci când facem testare în masă pentru identificarea anticorpilor la oameni care nu au un istoric de trecere prin boală, acești anticorpi nu au cum să-ți spună care este momentul trecerii prin boală.
Ca atare, noi nu știm care ar putea să fie valabilitatea acelui certificat digital în baza unui test de anticorpi. Lăsând la o parte că nu știm dacă valoarea anticorpilor se corelează cu protecția”, a mai explicat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a populației împotriva coronavirusului.